Wouter Hoeffnagel - 25 april 2015

China gaat burgers monitoren via Big Data-puntensysteem

China gaat big data inzetten om haar burgers nauwlettend in de gaten te kunnen houden. Het land werkt aan een systeem waarin iedere burger punten krijgen toegekend, onder andere voor zijn gedrag op internet.

Rogier Creemers, een Belgische expert op het gebied van China die verbonden is aan de Oxford Universiteit, heeft het volledige ‘Sociaal Krediet Systeem’ van de Chinese vertaald. In een interview met de Volkskrant licht hij de werking van het systeem toe. “Met behulp van de modernste internettechnieken gaat er individueel toezicht op de Chinese burgers worden uitgeoefend”, aldus de expert tegenover de krant.

Grote impact van het systeem
Creemers waarschuwt voor de impact van het systeem. Chinese burgers zouden onder andere op basis van scores kunnen worden uitgesloten van kredietverlening of bepaalde functies op de arbeidsmarkt. Een slechte score in het Sociaal Krediet Systeem kan dan ook een grote impact hebben op de toekomst van een burger.

Johan Lagerkvist, een China-expert van het Swedish Institute of International Affairs, noemt het systeem tegenover de krant zeer ambitieus. Lagerkvist stelt dat het systeem veel weg heeft van de werkwijze waarop Amazon data verzamelt over klanten, maar dan met een orwelliaanse politieke draai. Wel plaatst Lagerkvist vraagtekens bij de snelheid waarmee het systeem tot stand kan komen. De expert verwacht dat bedrijven terughoudend zullen zijn mee te werken aan het plan.

Symbiotische relatie
Creemers verwacht dat deze invoering tot minder problemen leiden, vooral door de ‘symbiotische relatie’ van grote internetbedrijven met de Chinese regering. Chinese bedrijven zou minder geneigd zijn te protesteren tegen dergelijke maatregelen dan bijvoorbeeld Amerikaanse techbedrijven.

Lees het volledige artikel van de Volkskrant over het Sociaal Krediet Systeem hier.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024