Wouter Hoeffnagel - 24 april 2015

Technische ondersteuning voor Windows XP kost overheid 1,7 miljoen euro

De Nederlandse overheid betaalt Microsoft 1,7 miljoen euro voor het verlenging van de technische ondersteuning van het verouderde besturingssysteem Windows XP. Dit besturingssysteem wordt nog op zo’n 5.000 PC’s van de overheid gebruikt.

Dit meldt NOS. Via een custom support-contract kunnen partijen technische ondersteuning op maat afnemen bij Microsoft. In het geval van Nederland gaat het om ondersteuning voor 5.000 Windows XP-gebaseerde machines, die niet tijdig gemigreerd konden worden naar een nieuwer besturingssysteem.

Eerder custom support-contract
Het is de tweede keer dat de Nederlandse overheid een custom support-contract afsluit met Microsoft. Vorig jaar sloot de overheid al een contract af met Microsoft voor de ondersteuning van 40.000 Windows XP-machines. Dit contract is inmiddels verlopen, waarna de overheid met Microsoft is gaan onderhandelen over een verlenging.

De nieuwe overeenkomst heeft een loopduur van zes maanden. De technische ondersteuning is afgelopen jaar overigens fors duurder geworden. Waar de overheid vorig jaar nog 3 miljoen euro kwijt was voor de ondersteuning van 34.000 tot 40.000 Windows XP-machines is de overheid nu 1,7 miljoen euro kwijt voor de technische ondersteuning van 5.000 machines.