Wouter Hoeffnagel - 17 april 2015

Internet of Things Academy opent zijn deuren

KPN en RDM-Makerspace lanceren de IoT Academy. De officiële kick-off van het kennisplatform rond het Internet of Things vond plaats tijdens de IoT Developerday.

“Deze academy is een onafhankelijk platform waar ondernemers terecht kunnen voor meer kennis over Internet of Things”, zegt Jasper Snijder, directeur New Business van KPN Zakelijke Markt. “Daarnaast kunnen developers bij de Academy terecht voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen.” KPN en RDM-Makerspace verwachten dat allerlei bedrijven zich de komende tijd bij de Academy zullen aansluiten om het Internet of Things verder te brengen.

25 miljard apparaten verbonden aan internet
Een mooi voorbeeld van het Internet of Things is het connected bagagelabel dat het bedrijf Fasttrack ontwikkelde. Reizigers kunnen hiermee via internet eenvoudig hun bagage tracken en tracen. Onderzoeksbureau Gartner verwacht dat er binnen vijf jaar wereldwijd zo’n 25 miljard apparaten verbonden zijn met internet.

Ook bij KPN worden het netwerk en de diensten steeds vaker gebruikt om onderlinge verbindingen tot stand te brengen. “Voor ondernemers zorgen wij voor de connectiviteit, veilige data opslag en de data analytics tooling.” Deze hulpmiddelen helpen ondernemers data te gebruiken die wordt gegeneerd door IoT-apparaten.

LoRa netwerk
Klanten maken nu al steeds vaker gebruik van internet om hun apparaten aan elkaar te verbinden. “Binnenkort kunnen ondernemers ook gebruik maken van connectiviteit via LoRa (het nieuwe long range, low power netwerk), naast de mogelijkheden die 2G, 3G en 4G nu al bieden”, vervolgt Snijder. “Met LoRa is het voor ondernemers mogelijk om weer andere toepassingen te introduceren, want met deze nieuwe technologie worden diverse toepassingen die maar weinig data gebruiken, laagfrequent aan elkaar verbonden met internet.”