Wouter Hoeffnagel - 15 april 2015

1,5 miljoen bedrijven actief in Nederland

Een recordaantal ondernemers zijn in Nederland actief. In totaal zijn bijna anderhalf miljoen bedrijven in Nederland actief. Vorig jaar steeg dit aantal met 64.000. In totaal zijn 77.705 ICT-bedrijven actief in ons land. 

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral het aantal eenmanszaken in Nederland neemt in een hoog tempo toe. Dit is in lijn met een trend die langer zichtbaar is, namelijk de komst van steeds meer kleinere bedrijven in ons land. Sinds 2010 is het aantal kleine bedrijven (1 tot 50 werkzame personen) sterk toegenomen. Het aantal bedrijven in midden- (50–250) en grootbedrijf (meer dan 250 werkzame personen) is juist afgenomen. Dat maakt het CBS vandaag bekend.

Het CBS meldt dat er in de afgelopen vijf jaar veel bedrijven zijn bijgekomen in de zakelijke dienstverlening, de gezondheidszorg en het onderwijs. In de zakelijke dienstverlening zijn vooral veel organisatieadviesbureaus als eenmanszaak van sart gegaan. Deze groep groeit al jaren sterk. In 2010 waren er nog geen 40.000 eenmanszaken in Nederland actief. Dit aantal staat inmiddels op ruim 55.000.