Wouter Hoeffnagel - 15 april 2015

Rijk, provincies en gemeenten sluiten zich aan bij govroam

Het ministerie van OCW, het ministerie van EZ, de Belastingdienst, Rijkswaterstaat, de provincie Gelderland, stichting ICTU en stichting Geonovum gaan gebruik van govroam. govroam biedt medewerkers veilige toegang tot internet bij de eigen organisatie en andere overheidsorganisaties die deelnemen aan govroam.

govroam koppelt toegangsauthenticatie voor wifi-netwerken onderling aan elkaar. De standaard is gebaseerd op eduroam uit het onderwijs dat inmiddels wereldwijd al meer dan tien jaar in gebruik is en dagelijks door twintig miljoen mensen gebruikt wordt. SURFnet, de initiatiefnemer van eduroam, is nauw betrokken bij de ontwikkeling van govroam. De gemeenten Den Haag, Arnhem, Deventer, Heerlen, Rhenen en Tilburg maken al langer gebruik van govroam.

Vorig jaar oktober zijn Den Haag, Arnhem, Deventer, Heerlen en Tilburg begonnen met govroam. Deze gemeenten hebben samen met Envolve, Stratix en SURFnet het concept getest en in gebruik genomen. De eerste ervaringen zijn positief. Dit is dan ook reden het platform breder uit te rollen.