Wouter Hoeffnagel - 14 april 2015

MKB heeft weinig aandacht voor HPC

Onder het midden- en kleinbedrijf is maar weinig aandacht voor High-Performance Computing (HPC) clusters. Het gaat hierbij om grote hoeveelheden servers die aan elkaar worden gekoppeld om een grote hoeveelheid rekenkracht beschikbaar te maken. Slechts 5% van de mkb’ers maakt gebruik van HPC. Het ontbreekt IT-beheerders in veel gevallen aan kennis over HPC.

Dit blijkt uit een enquête van transtec onder 254 IT-beheerders. transtec verwacht dat HPC-systemen in de toekomst zelfs onmisbaar zullen zijn voor het mkb. In alle bedrijfstakken groeien gegevensvolumes dusdanig snel, dat het voor conventionele systemen zeer moeilijk zal zijn om deze grote hoeveelheid gegevens te analyseren. HPC systemen bieden uitkomst. De systemen zijn daarnaast ook essentieel voor Big Data analyses. transtec verwacht dat ook kleine bedrijven op termijn op grote schaal gebruik gaan maken van HPC.

‘Gebrek aan innovatie’
Het bedrijf spreekt van een gebrek aan innovatie onder kleine tot middelgrote ondernemingen. Dit zou met name zijn veroorzaakt door de economische onzekerheid in grote delen van Europa. Hierdoor investeren steeds minder bedrijven in nieuwe producten of processen. transtec merkt op dat deze bedrijven hierdoor juist hun concurrentievermogen in gevaar brengen. Het inzetten van HPC-oplossingen zou de mogelijkheid bieden de time-to-market- en ontwikkelingskosten van alle producten drastisch te verminderen.

Met de kennis over HPC is het onder de ondervraagde IT-beheerders slecht gesteld. Slechts 10% van de respondenten geeft aan van de term ‘HPC’ te hebben gehoord. Hierbij blijkt een relatie te bestaan tussen de omvang van het bedrijf waar een IT-beheerder werkt en de kennis over dit onderwerp. Hoe kleiner het bedrijf, hoe kleiner ook de kennis.

Bijna 95% gebruikt geen HPC
Meer dan 9% van de bedrijven met 201 werknemers of meer geeft
aan HPC systemen te gebruiken. Dit cijfer daalt tot ongeveer 3%
onder de bedrijven met 11 tot en met 200 medewerkers. Van de kleinste onderzochte ondernemingen (maximaal tien werknemers) gebruikt niet één van hen een HPC-oplossing. Het gemiddelde onder alle bedrijven ligt op 5,1%. De overige 94,9% geeft aan geen HPC-oplossing te gebruiken of niet te weten wat dit is.