Redactie - 11 april 2015

Modulaire datacenters zijn de toekomst

Modulaire datacenters zijn de toekomst, ook voor enterprises. Bas Born, Sales Manager IT Business bij Schneider Electric, geeft echter aan dat deze trend alleen bij organisaties past die een juist en volledig idee hebben over de inrichting van een dergelijk datacenter. Die kennis heeft niet iedereen. En dat is nu precies de reden waarom het concern een kant-en-klaar datacenter heeft ontwikkeld. Hoe zet je die in de markt en wat voor channel-partners heb je daarvoor nodig?

Vrijwel iedere organisatie heeft te maken met een exponentiële toename van data. Dat heeft grote gevolgen voor de bestaande infrastructuur en dus ook voor het datacenter. De IT-omgeving groeit hard, aangezien er steeds meer servers en opslagsystemen nodig zijn voor het verwerken en opslaan van de data. Dat vereist dat datacenters en serverruimtes zo optimaal mogelijk ingericht moeten zijn.

Grondige expertise noodzakelijk

“Voor het inrichten is zeer specifieke kennis nodig, die organisaties vaak niet in huis hebben”, zegt Born. “Daarom hebben ze veelal behoefte aan partijen die hen kunnen ondersteunen bij het aanpassen van het datacenter aan de veranderende eisen.”

Schneider Electric heeft die expertise in de datacenterwereld opgebouwd, het bedrijf heeft inmiddels tientallen jaren ervaring. “We richten serverruimtes en datacenters meer en meer op een modulaire wijze in. In eerste instantie deden we dit alleen voor de grote commerciële datacenters. Inmiddels zien we dat de eigen datacenters van middelgrote en grote bedrijven ook steeds vaker vragen naar modulair gebouwde datacenters. Het was voor ons dan ook een logisch vervolg om met een kant-en-klare oplossing te komen: het prefab datacenter.

Concept en doelgroep

De prefabricated datacentermodules van Schneider Electric zijn geplaatst in een metalen behuizing, die flexibel op het eigen terrein van een organisatie geplaatst kan worden. Hierdoor blijven de data op de eigen locatie en onder eigen beheer, zonder dat het datacenter beslag moet leggen op de fysieke ruimte. “Daarnaast reduceren organisaties de tijd die nodig is voor de implementatie- en installatie fors. Het resultaat is een korte time-to-market.”

Schneider Electric levert niet de IT zelf, daarvoor kunnen ze ook samenwerken met andere IT-leveranciers. “Wij dragen zorg voor de complete infrastructuur van een datacenter of serverruimte. Denk hierbij aan racks, koeling PDU’s en UPS’en. Organisaties hoeven eigenlijk alleen zorg te dragen voor het plaatsen van servers en andere apparatuur.”

Maatwerk

“Uiteraard is het voor ons wel van belang om te weten wat voor IT in het kant-en-klare datacenter moet worden geplaatst. De infrastructuur moet immers de IT-belasting aankunnen. Dus op het moment dat we weten wat de load is en of er high density in komt, houden we daar in het fabricageproces al rekening mee. Het hele ontwerp wordt op de eisen van organisaties afgestemd. We bepalen van tevoren onder andere het aantal racks, de noodstroom, de hoeveelheid aan koeling en de power distribution. Kortom: het gaat echt om maatwerk.”

Born merkt nog op dat het geen noodzaak is om alles in de kant-en-klare serverruimte in te passen. “Soms is het voor een organisatie beter om een andere modulaire datacenteroplossing erbij te plaatsen.”

Sectoren met grote interesse

Een branche waar het containerconcept bij uitstek geschikt is, is de gezondheidszorg. “Deze sector heeft te maken met een gigantische toename van de hoeveelheid data, waardoor IT-omgevingen hard groeien. Zij kunnen de capaciteit echter niet zomaar uitbreiden, aangezien de zorg te kampen heeft met een gebrek aan ruimte. Die is bestemd voor de zorgverlening aan patiënten.

Een prefab serverruimte is overal te plaatsen: van een parkeerterrein tot een dak. Daarnaast ziet hij dat telco’s industrieën zijn die veel aandacht hebben voor de datacentercontainers.

Potentiële partners

Heeft Schneider Electric al partners in Nederland die zijn containeroplossing kunnen verkopen? “Verkopen wel, en dat kunnen we eventueel ook zelf. Maar het implementeren is veel belangrijker”, zegt Born. Hij is dan ook vooral op zoek naar partijen die de oplossing kunnen installeren, implementeren en onderhouden. En daarin liggen voor de juiste partners ook de verdienkansen verscholen.

Born is van mening dat er in het kanaal ook voor de IT solution-VAR’s kansen liggen. “Ik denk dat hier een hele interessante handshake te maken is. Want als de solution-VAR advies verleent over een nieuw storagecluster, of high density computing gaat introduceren bij een klant, dan kan hij meteen ook nadenken over waar de extra apparatuur wordt geplaatst, hoe hij dat gaat inrichten en of hij dat kan standaardiseren. Bouwt hij het modulair op, zodat hij het makkelijk kan uitbreiden, dan is het wellicht handig ook meteen te designen voor zo’n containeroplossing. Dat je dat een-op-een op elkaar kunt afstemmen, geloof ik absoluut.”

Grote kansen voor IT solution-VAR’s

Born gelooft ook heilig in het feit dat een IT solution-VAR dit concept eerder verkoopt dan een datacenter-integrator. “Want die IT solution-VAR wordt gedreven door de vraag en noodzaak vanuit de IT-behoefte van de klant, ter ondersteuning van de functionaliteit die nodig is om het hoofd te bieden aan die eerder aangehaalde enorme groei in datacreatie en dataconsumptie. Want wordt er ergens bijvoorbeeld mobile banking geïmplementeerd, en een IT solution-VAR weet daarvan en ziet wat de impact is op de IT- infrastructuur, dan wordt hij als eerste getriggerd ook te gaan nadenken over de datacenterinfrastructuur. Dus die kan perfect dat all-in-one-concept verkopen als dat in aanmerking komt.”

Dat is echter weer niet de partij die, zoals Born het uitdrukt ‘de handjes en voetjes gaat leveren’ voor het implementatie- en installatiewerk. Dat is een vak apart. Wat dat betreft is Schneider Electric met name op zoek naar nieuwe partijen die het hele concept van A tot Z kunnen ontwerpen, leveren, implementeren en beheren.

Datacenter-integrators

Andere partijen die interessant zijn, zijn de huidige partners die serverruimtes installeren en daar ook de spullen voor leveren: de reeds genoemde datacenter-integrators. “Sommige daarvan zijn in staat alles te doen. Die kunnen de prefab datacenters verkopen, assembleren, implementeren en aansluiten, inclusief koelwatervoorziening en het hele elektrotechnische vraagstuk. Andere datacenter-integrators zijn helemaal bekend met het inrichten van die container, maar het aansluit- en het installatiewerk dat besteden ze uit, terwijl de verkoop misschien ook door een ander gebeurt.

As-a-service?

De containeroplossing is in de toekomst als het ware als Datacenter-as-a-Service in te zetten, waardoor het concept van pay-per-use ontstaat. “Als een partner van ons beschikt over meerdere kant-en-klare datacenters, kunnen zij deze tijdelijk aan organisaties verhuren. Denk hierbij aan bedrijven of instellingen die tijdelijk capaciteit nodig hebben vanwege een verbouwing of verhuizing. Biedt hierbij een interessante financieringsconstructie aan. Dan heb je een zeer interessant concept in handen”, besluit Born.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024