Wouter Hoeffnagel - 10 april 2015

Wereldwijde IT-uitgaven dalen met 1,3%

Bedrijven wereldwijd geven dit jaar 1,3% minder uit aan ICT. De bestedingen komen dit jaar uit op 3,66 biljoen dollar. Vooral de stijgende wisselkoers van de dollar is verantwoordelijk voor de daling.

Dit voorspelt Gartner. “We voorspellen dat de wereldwijde IT-bestedingen, die berekend worden op basis van dollars, in 2015 met 1,3% afneemt. Dit in tegenstelling tot de 2,4% groei die we in de laatste kwartaalupdates voorspelden”, zegt John-David Lovelock, vice president onderzoek bij Gartner.

Geen crash
Lovelock voegt hieraan toe: “Dit is echter geen crash, ook al lijkt het daar wel op. De recente snelle waardestijging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de meeste andere munteenheden heeft gezorgd voor een ‘valutashock’ in de wereldwijde IT-markt. Als we de impact van de bewegingen van wisselkoersen buiten beschouwing laten komt de groei uit op 3,1%, een afwijking van slechts 0,6% ten opzichte van de laatste kwartaalupdate. Dit zijn illusies die grote wisselingen in de waarde van de dollar ten opzichte van andere munteenheden kan veroorzaken.”

Gartner verwacht dat vooral telecomdiensten het zwaar krijgen met een daling van 2,6% in omzet. Ook de wereldwijde uitgaven aan devices loopt terug (-1,2%), evenals uitgaven aan IT-diensten (-0,7%).