Witold Kepinski - 29 maart 2015

ICT-project rechtbanken valt 140 miljoen euro duurder uit dan gepland

ICT-project Kwaliteit en Innovatie (KEI) voor de Nederlandse rechtbanken valt 140 miljoen euro duurder uit dan gepland, zo meldt het ad.nl. De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur, moet nu kijken hoe dit betaalt moet worden. Dit staat ook direct te lezen in de business cases Kwaliteit en Innovatie (KEI). Daar bij worden de extra kosten hier en hier nader uitgelegd.

Volgens planning zou het nieuw digitaal systeem voor de rechtbanken 58 miljoen euro gaan kosten, maar dat is nu door uitbreiding van het project nu op 140 miljoen euro gepland. De Rechtspraak kan dit deels betalen, maar naar verluidt zal het ministerie van Veiligheid en Justitie ook moeten bijspringen.

Voor de totale modernisering van rechtspraak is in de periode tot 2020 een eenmalige investering van 200 miljoen euro nodig. Moderne, tijdige en efficiënte rechtspraak levert vanaf 2020 aan maatschappelijke baten een kwart miljard euro per jaar op. Dit blijkt uit een inventarisatie door de Rechtspraak van de kosten en opbrengsten van het moderniseringsprogramma Kwaliteit en Innovatie. Dit programma ging in 2013 van start en loopt tot 2020.

Lees meer over de business cases Kwaliteit en Innovatie (KEI) en over de kosten hier en hier.

WK

 Programma_KEI_December_2014 (1).pdf