Wouter Hoeffnagel - 27 maart 2015

Nederland in Europese top 3 van landen met snelste internetverbindingen

Nederland staat op de derde plaats als het gaat om de gemiddelde snelheid van internetverbindingen in Europa. Hiermee valt Nederland officieel in de ‘high broadband’-groep waarin landen zitten die een gemiddelde snelheid realiseren van minimaal 10 Mbps.

Dit blijkt uit het State of the Internet rapport van Akamai Technologies. De gemiddelde verbindingssnelheid in Nederland lag in het laatste kwartaal van vorig jaar op 14,2 Mbps. Alleen Zweden (14,6 Mbps) en Zwitsers (14,5 Mbps) hebben gemiddeld beschikking over een sneller internetverbinding dan Nederlanders.

Wereldwijde gemiddelde verbindingssnelheid
Voor het derde opeenvolgende kwartaal is de wereldwijde gemiddelde verbindingssnelheid boven de breedbandgrens van 4 Mbps gebleven, de snelheid is vergeleken met een kwartaal eerder toegenomen met 0,7% tot 4.5 Mbps

Akamai heeft ook gekeken naar aanvalsverkeer, dataverkeer gegeneerd door cyberaanvallen. Akamai maakt gebruik van slimme technologien en sensoren die het verkeer over het Akamai-netwerk in de gaten houden en zich specifiek richten op connectieverzoeken die potentieel geclassificeerd kunnen worden als aanvalsverkeer. Op basis van de data die zo verzameld wordt heeft Akamai inzicht in de landen waar dit verkeer vandaan komt en in de doelwitten van aanvallen, zowel op land-niveau als op netwerkniveau.

Afzendadres kan worden vervalst
Het technologiebedrijf merkt wel op dat in het onderzoek wordt gekeken naar de herkomst van het IP-adres waar aanvalsverkeer van afkomstig is. Criminelen zijn in veel gevallen echter in staat om hun afzendadres te vervalsen. De cybercriminelen hoeven dus per definitie niet woonachtig of actief te zijn in de genoemde landen.

In het vierde kwartaal van 2014 zag Akamai aanvalsverkeer komen vanuit 199 verschillende landen. China steekt hiermee met 41% van het verkeer met kop en schouders uit boven alle andere landen wereldwijd. Nummer twee is de Verenigde Staten met ‘slechts’ 13% van het aanvalsverkeer

1,2% van het verkeer komt uit Nederland
Nederland is goed voor 1,2% van het aanvalsverkeer dat door Akamai is gemeten in het vierde kwartaal van 2014. Het aanvalsverkeer vanuit Europa is sinds een kwartaal eerder gestegen met 11% naar 19% van het totaal. Het merendeel van het aanvalsverkeer komt nog steeds uit Azië (59%).

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024