Wouter Hoeffnagel - 25 maart 2015

PvdA steunt nieuwe bewaarplicht en zorgt voor meerderheid in Tweede Kamer

Naast de VVD en CDA steunt ook de PvdA een nieuwe versie van de bewaarplicht. Deze nieuwe bewaarplicht moet de oude dataretentiewet die onlangs door de rechter ongeldig werd verklaard vervangen. Hiermee heeft het plan een meerderheid in de Tweede Kamer.

PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug zegt tegenover NU.nl dat de PvdA een nieuwe bewaarplicht steunt. Bij deze nieuwe wet zouden providers alleen verplicht worden data op te slaan die zij nu ook al bewaren. Sommige data mag namelijk nog steeds worden bewaard indien dit nodig is voor de bedrijfsvoering van de partijen. Oosenbrug stelt dat de PvdA alleen akkoord gaat als de toegang tot deze gegevens voldoende wordt beperkt.

Data opnieuw bewaren
Het nieuwe voorstel voor een nieuwe bewaarplicht verplicht providers opnieuw gegevens over telefoonverkeer minstens twaalf maanden lang en data over internetverkeer minstens zes maanden lang te bewaren. Oosenbrug stelt dat providers deze data op dit moment opslaan voor hun bedrijfsvoering. Niet alle data die onder de oude bewaarplicht moest worden bewaard wordt op dit moment door providers nog steeds bewaard om hun bedrijfsvoering noodzakelijk te maken. Zo worden gegevens op dit moment geanonimiseerd, iets wat door de bewaarplicht niet langer zou kunnen.

Het voorstel is al langer in de maak. Het kabinet werkt al aan het voorstel sinds het Europees Hof van Justitie de Europese dataretentielijn, waarop de Nederlandse bewaarplicht is gebaseerd, ongeldig verklaarde.