Wouter Hoeffnagel - 24 maart 2015

Loyaliteit van werknemers naar werkgevers licht gedaald

Werknemers in Nederland zijn iets minder loyaal naar hun werkgever dan vorig jaar. 83% van de Nederlandse medewerkers geeft aan dit jaar bij zijn huidige werkgever te willen blijven werken. Dit percentage lag in 2014 nog op 85%. De mate van vertrouwen onder werknemers is wel gestegen, van 72% in 2014 naar 73% dit jaar.

Dit blijkt uit het Best Workplaces 2015 onderzoek van Great Place to Work. Aan het onderzoek werkten dit jaar in Nederland ruim 29.000 respondenten mee, verdeeld over 120 organisaties. Great Place to Work is een instituut dat wil bouwen aan een betere samenleving door organisaties te helpen in hun ontwikkeling naar een ‘Great Workplace’. Een Great Workplace is een organisatie waarin medewerkers vertrouwen hebben in de mensen waarvoor zij werken, trots zijn op de functie die zij vervullen en met plezier samenwerken met collega’s.

‘Sommige collega’s worden voorgetrokken’
Medewerkers hebben het idee dat niet iedereen op de werkvloer gelijk wordt behandeld. Een derde van de respondenten stelt dat managers sommige collega’s voortrekken. Slechts tweederde vindt dat promoties ook daadwerkelijk gaan naar medewerkers die dat het meest verdienen.

Erik van Riet, directeur van Great Place to Work Nederland: "We zien dat de economie weer aantrekt en dat oude patronen weer naar boven kunnen komen die medewerkers niet meer pikken. In tijden dat het minder gaat, spelen zaken als promotie of het verdelen van winst veel minder omdat het er eenvoudigweg niet of veel minder is. Interessant is om te zien - nu het management weer meer kleur moet bekennen op deze beleidsterreinen - hoe de medewerkers dit gaan waarderen. Dit vraagt, veelal bepaald door de mate van transparantie, om aandacht bij de Best Workplaces".

Familie of teamgevoel
Het kameraadschap onder medewerkers is met 86% hoog te noemen. Dit is het hoogste percentage in vijf jaar tijd. 79% van deze groep spreekt van een familie- of teamgevoel, ten opzichte van 77% in 2014. 90% is van mening dat mensen veel verantwoordelijkheid hebben, ten opzichte van 87% in 2014. 85% geeft aan op collega’s te kunnen rekenen, de hoogste score sinds 2011.