Redactie - 24 maart 2015

CIO's zien de waarde van open source software tijdens SUSECon 2015 in Amsterdam

In toenemende mate zien resellers, maar ook CIO's, de waarde van open source software. Zij kunnen zich uitvoerig op de hoogte stellen van de merites van deze programmatuur tijdens SUSECon15. Deze conferentie van SUSE vindt in november voor het eerst in Europa plaats en wel in Amsterdam.

Ronald de Jong, VP EMEA Sales, en Marijn de Vos, Country Manager Benelux van SUSE, zijn opgetogen over het feit dat de conferentie naar Nederland komt. “Dat biedt iedereen de mogelijkheid om zich op de hoogte te stellen van de mogelijkheden die onze software biedt. Iedereen is welkom en er is voor iedereen wat wils. Mensen die de business vertegenwoordigen krijgen te horen over het gebruik van de programmatuur en hoe dat bedrijfsdoeleinden ondersteunt. Ontwikkelaars krijgen uit de eerste hand tips en trucs aangereikt en horen waaraan wij werken. CIO’s herkennen zich in de implementatieverhalen die wij aanbieden. En onze partners krijgen een volledig overzicht van waar we mee bezig zijn. Iedereen die komt, leert uiteraard ook van elkaar. Wij ook van de inbreng van alle bezoekers.”

De Beurs van Berlage vormt van 2 tot en met 6 november het toneel. Voorgaande jaren moesten belangstellenden naar de VS om de conferentie bij te wonen. “Dat was een bewuste keuze om de markt aldaar te bedienen. Maar nu is de tijd rijp om de thuismarkt – tenslotte zijn we Europees van origine – ten dienste te zijn”, vertelt De Jong. De Vos vult aan: “We verwachten zeker twee tot drie keer zoveel bezoekers als in Orlando vorig jaar in november. Er kunnen maximaal 1500 mensen in het beursgebouw. Waarschijnlijk zal het overtekend zijn en dienen mensen zich op tijd aan te melden. Voor diegenen die zich vroeg aanmelden, hebben we een early bird korting.” Voortaan vindt het evenement het ene jaar plaats in Europa en het andere jaar in de VS.

Overname positief ontvangen

Maar we hoeven niet te wachten tot november om te horen wat er zoal gaande is bij SUSE. Als eerste komt de overname door Micro Focus aan bod. In Nederland zijn de medewerkers van Micro Focus al verhuisd naar het kantoor in Alphen aan den Rijn. “Eigenlijk zal er niet zo veel veranderen; wij blijven een zelfstandig bedrijfsonderdeel met eigen (pre)sales, ontwikkelaars, marketing, eigen profit & loss. Wat wel verandert, is dat het moederbedrijf gaat investeren in SUSE, waardoor we meer spankracht krijgen”, licht De Jong toe.
“Micro Focus – bekend in de mainframe wereld van Cobol(-applicaties) – en SUSE vullen elkaar aan; er is geen overlap in producten. De SUSE-gemeenschap heeft positief gereageerd op de overname. Dat geldt ook voor de partners. Die krijgen immers een aanvullende markt in de schoot geworpen. Niet iedereen zal daarop ingaan, maar voor sommige partners is het een mooie uitdaging hun portfolio uit te breiden”, zegt De Vos. Hij vervolgt: “Ook de aandeelhouders (via Micro Focus maakt SUSE nu deel uit van een beursgenoteerd bedrijf) zijn ingenomen met de overname. Vanaf het moment van aankondiging vorig jaar november is het aandeel in prijs gestegen en het zit nog steeds op dat hogere niveau.”

Storage voor tier 2 en 3

SUSE heeft zijn software defined storage oplossing half februari officieel beschikbaar gesteld. SUSE Storage is gebaseerd op het open source file- en objectopslagsysteem Ceph Firefly. De software biedt organisaties een oplossing voor zelfhelende, zelfregulerende, gedistribueerde opslag. Het is bedoeld voor objectopslag, archivering en bulkopslag. Eigenschappen omvatten onder meer thin provisioning, deduplicatie, cache tiering, replicatie op afstand, copy-on-write cloning, en erasure codering.
“We concurreren met onze oplossing zeker niet met de grote jongens als EMC, HP, IBM en Hitachi die dure opslagsystemen hebben met een beschikbaarheid van wel zes negens. Nee, SUSE Storage is geschikt voor dataopslag en -retrieval van gegevens die niet in millisecondes beschikbaar hoeven te zijn. Voor de tier 2 en tier 3 toepassingen”, licht De Jong toe. “Maar dan krijg je wel een relatief goedkope oplossing, want de software van SUSE kan heel goed overweg met standaard hardware (COTS; Commercial of the Shelf).” Trots vult De Vos aan dat SUSE druk bezig is om met een aantal hardware leveranciers OEM-overeenkomsten te sluiten. Zij verkopen hun opslagsysteem onder eigen naam. “De meesten zullen niet eens weten dat SUSE Storage het besturingssysteem is.”

Training

Omdat storage nieuw is voor SUSE en zijn partners, heeft de onderneming een trainingsprogramma in het leven geroepen voor de partners. “Wij hebben een aantal storage specialisten aangenomen om die training gestalte te geven en onze partners bij te staan waar dat nodig is. We zoeken nog steeds naar specialisten om de groep uit te breiden”, zegt De Vos.

Live Kernel patching

Opgetogen zijn ze allebei over de algemene beschikbaarheid van Live Kernel patching. Een oplossing die het mogelijk maakt om patches toe te passen zonder ook maar een nanoseconde downtime. De presentatie van deze technologie tijdens SUSECon14 in Orlando oogstte een staande ovatie. “Er is heel veel belangstelling, maar deze patching-toepassing is alleen geschikt voor ons jongste besturingssysteem SUSE Linux Enterprise Server (SLES) 12. De meeste klanten zitten nog op versie 11, soms nog op 10. De oplossing is een extra aansporing om over te stappen op versie 12. ”, zegt De Vos. Tijdens de TechExchange op 25 maart kunnen belangstellenden meer te weten komen over SLES 12. Dit evenement is door iedereen te bezoeken.

Openstack Cloud

Geen gesprek met een IT-organisatie tegenwoordig zonder dat het woord cloud valt. SUSE heeft in 2012 als een van de eersten zijn Openstack Cloud gelanceerd: hiermee is het mogelijk een private cloud te maken binnen de eigen omgeving. “Er zijn al klanten, zij hebben hun ervaringen opgetekend, er zijn architectuurschema's ontwikkeld. Het leeft. En inmiddels komt er vraag vanuit de markt naar dit product. In elk land waar we vertegenwoordigd zijn, hebben we minstens één klant”, geeft De Jong aan.

Door: Teus Molenaar

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024