Redactie - 21 maart 2015

'Enterprise Mobility verandert de manier van werken binnen het bedrijf'

Enterprise Mobility verandert de manier van werken op vele fronten. Erwin Logt, CIO bij FrieslandCampina, vertelt wat Enterprise Mobility betekent voor FrieslandCampina. Hoe zorgt FrieslandCampina ervoor dat Enterprise Mobility de juiste aandacht krijgt binnen de organisatie? Hoe worden nieuwe technologieën op een slimme manier ingezet in de organisatie? En wat betekent de invloed van Enterprise Mobility op bedrijfsprocessen voor de toekomst?

“Enterprise mobility is ook voor ons een trend waardoor de manier van werken sterk verandert. Het stelt werknemers in staat om overal te kunnen werken”, zegt Logt. Employee mobility is een belangrijke pijler voor FrieslandCampina. Hij ziet dat het de productiviteit drijft, beslissingsprocessen versnelt en de tevredenheid van de werknemers vergroot, door een meer flexibele werkomgeving te creëren. “Bijkomende voordelen zijn verlagingen van telefoniekosten en reiskosten.” Maar, voor FrieslandCampina stopt het niet bij mobility. “We praten hier eigenlijk over 'mobilizing, virtualizing and digitilizing' van de werkplek. Het doel is om iedere medewerker te kunnen laten werken vanaf iedere locatie, met iedereen – alsof ze op dezelfde locatie zijn –  en met ieder device, op een manier zoals ze dat ook in hun privé-omgeving gewend zijn.”

Organisatie

“Om te zorgen dat we schaal creëren op dit gebied met globale oplossingen, meerwaarde genereren voor alle medewerkers van FrieslandCampina met een IT organisatie die innoveert, die meedenkt met de business en zelf oplossingen aandraagt, hebben we een nieuwe globale 'Employee Service Organisatie' opgezet.” Deze organisatie bepaalt voor FrieslandCampina waar het bedrijf wil zijn over 12 tot 14 maanden met betrekking tot IT-oplossingen en -services voor de medewerkers. De Employee Service Organisatie weet wat 'best in class' is, bepaalt het masterplan op dit gebied en de 'menu kaart' met alle oplossingen en services waaruit de functies – zoals verkoop, marketing, productie - en de businessgroepen kunnen kiezen voor hun medewerkers.

Digital Workplace

Het programma van deze Employee Service Organisate noemen wij 'Digital Workplace'. Hierin hebben we een splitsing gemaakt tussen 'juiste devices', 'juiste infrastructuur' en 'juiste applicaties'. Bij ‘juiste devices’ draait het er om of mensen de  juiste hardware hebben. Traditionele mobiele telefoons gaan bijvoorbeeld niet samen met een app platform of stellen mensen niet in staat te bellen met video. Ook kijkt FrieslandCampina naar Bring your own device (BYOD). We zijn daar voorzichtig mee om veiligheid niet uit het oog te verliezen, maar dit is natuurlijk niet tegen te houden. Dit moeten we omarmen en verder beschikbaar maken. De vraag is hoeveel medewerkers daadwerkelijk een eigen device prefereren boven een FrieslandCampina device, maar hoe dan ook, de oplossing moet mensen in staat stellen om hun werk net zo goed of makkelijk te doen op hun privé device als op een FrieslandCampina device. Daarnaast hebben we bedrijfstablets geïntroduceerd, daar waar het een verschil maakt, zoals bijvoorbeeld voor sommige verkoopmedewerkers.”

“Als tweede heb je 'juiste infrastructuur', daaronder valt bijvoorbeeld een project om ervoor te zorgen dat we overal binnen FrieslandCampina de juiste WiFi hebben. Als je wilt dat mensen met hun smartphone tegen lage kosten of gratis via Voice over Internet met elkaar bellen of met hun eigen tablet willen werken op kantoor, dan moet je natuurlijk zorgen dat ze toegang hebben tot WiFi. Of als je meer aan videoconferencing wilt doen, zodat mensen minder hoeven te reizen, dan moet je infrastructuur de juiste capaciteit hebben.”

Tot slot: 'juiste applicaties'. “Daarbij kijken we naar applicaties die we mobiel willen maken via bijvoorbeeld cloudoplossingen, maar ook naar applicaties die het mogelijk maken om vanaf meerdere devices je werk te kunnen doen en met elkaar te communiceren alsof je in dezelfde kamer staat. Veiligheid is daarbij een prioriteit, dus voor mobiele devices hebben we de juiste “mobile device management” oplossing gekozen, die het mogelijk maakt om FrieslandCampina en privé smartphones en tablets te beschermen.”

Invloed op bedrijfsprocessen

Het mobiliseren, virtualiseren en digitaliseren van de dagelijkse werkprocessen levert FrieslandCampina veel voordelen op en dat wordt alleen maar meer, ziet Logt. “De ontwikkelingen in de technologie - zowel qua hardware als qua software - gaan enorm snel. Daar moeten we op in blijven spelen. Daar hoort ook bij dat je soms wat meer risico moet nemen om snel te kunnen schakelen. Projecten op dit gebied zijn niet te vergelijken met grotere ERP projecten. Een app moet in een aantal weken klaar zijn. Niet alles is hierbij een succes en sommige ideeën stoppen we na een aantal maanden, maar dat hoort erbij.”

In het algemeen zijn medewerkers nu meer in staat om activiteiten te verrichten zonder dat ze daadwerkelijk ergens moeten zijn, maar ook om activiteiten sneller te verrichten, of met een hogere effectiviteit. “Dit is relevant voor alle bedrijfsprocessen van innovatie tot productie tot verkoopprocessen. Nu staat bijvoorbeeld vaak naast iedere fabriekslijn een medewerker om op een vaste-lijn monitor te kijken hoe de lijn presteert. Spoedig kan die medewerker de prestaties op een iPad volgen, waardoor hij of zij meerdere lijnen tegelijk kan volgen, terwijl hij of zij vrij door de fabriek heen loopt. Of een medewerker die in een winkel controleert of alles goed gaat met onze producten en die nu foto's kan nemen die automatisch omgezet worden in informatie rond producten die niet in de schappen staan, of niet op de juiste plek, in plaats van deze data manueel te verzamelen in een tijdrovend proces.”

“Het is onmogelijk te voorspellen waar dit naar toe gaat. Het belangrijkste is dat we blijven innoveren en dat we in staat zijn om straks nog sneller nieuwe mogelijkheden te adopteren en onze medewerkers in staat te stellen ze te gebruiken.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner CIONET