Wouter Hoeffnagel - 12 maart 2015

ICT-stroomverbruik in Amsterdam fors gestegen

Het ICT-stroomverbruik in Amsterdam is in de periode 2010-2013 fors gestegen met 15,8%. Vooral de grote hoeveelheid datacenters in de regio draagt hieraan bij. Datacenters worden naar Amsterdam getrokken door de nabijheid van het grootste internetknooppunt ter wereld. Ook wat betreft totaal stroomverbruik in de sector is de gemeente Amsterdam met afstand koploper.

Dit maakt het CBS bekend. In de ICT-sector in Den Haag en Rotterdam is tussen 2010 en 2013 juist sprake van een forse daling van het stroomverbruik. De daling is in Den Haag met ruim 20% het grootst. De afname in deze gemeenten is vooral bij traditionele mediabedrijven zichtbaar.

Als we kijken naar de verschillende provincies in Nederland is het stroomverbruik van de ICT-branche in Noord-Holland het grootste met ruim 2,7 miljard kWh. Dat staat gelijk aan het stroomverbruik van ongeveer 900.000 huishoudens. Hiermee is Noord-Holland verantwoordelijk voor 43,3% van het totale ICT-stroomverbruik in Nederland. Ter vergelijking: Zuid-Holland staat op de tweede plaats met 12,7%.