Wouter Hoeffnagel - 05 maart 2015

Nieuwe Lean IT Certificering op komst

De IT certificeringsinstituten EXIN, APMG en PEOPLECERT richten samen de Lean IT Association (LITA) op. Met deze samenwerking willen de partijen een eenduidige Lean IT certificering ontwikkelen en het markt-brede aanbod van Lean IT certificeringen verbeteren en op elkaar af te stemmen. Ook de internationale opleidingsorganisaties Pink Elephant, ITPreneurs en Quint zijn bij het project betrokken.

Als onafhankelijke organisatie gaat de Lean IT Association dienen als een kenniscentrum voor het creëren van eenduidige Lean IT certificeringen en het bijsturen van huidige Lean IT-principes. De eerste gezamenlijk ontwikkelde Lean IT examens zijn naar verwachting vanaf medio maart 2015 beschikbaar.

Lean IT
Lean principes zorgen voor een specifieke manier van denken en doen. De IT-industrie heeft deze principes omarmd onder de term "Lean IT". Het doel van Lean IT is het verhogen van de waarde die IT-organisaties leveren aan hun klanten, om processen efficiënter te maken en om de professionalisering van de mensen binnen de IT te verbeteren. Op dit gebied bestaan al wel enkele versnipperde initiatieven, maar het ontbrak nog aan een algemeen aanvaard programma. De LITA moet dit gaat opvullen. 

"De omvang van de samenwerking is uniek in de wereldwijde markt voor IT-certificeringen," zegt Bernd Taselaar, CEO van EXIN. "Alle zes initiatiefnemers hebben een wereldwijde marktbenadering. Samen ondersteunen deze bedrijven de belofte van Lean IT om de kwaliteit te verbeteren en het bereik te vergroten. We vonden allemaal dat het Lean IT aanbod in de markt te versnipperd was. Dit gezamenlijke initiatief zal opleiders en eindgebruikers wereldwijd met een de facto standaard voor Lean IT certificering producten voorzien. "

Certificeringen
De instapcertificering Lean IT Foundation is verplicht voor het verkrijgen van de andere certificeringen. Meer geavanceerde LITA kwalificaties zijn Lean IT Kaizen Lead, Lean IT Coach en Lean IT Leadership (beschikbaar eind 2015 / begin 2016). EXIN gaat zijn huidige Lean IT-certificering uitfaseren en overstappen op het nieuwe Lean IT-certificeringsprogramma.

De LITA Lean IT is complementair aan certificeringen in het EXIN portfolio, waaronder ITIL, PRINCE2 en EXIN Information Management based on ISO 20000.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024