Wouter Hoeffnagel - 03 maart 2015

Ruim 11% van de Nederlanders is in 2014 getroffen door cybercrime

Eén op de negen Nederlanders is afgelopen jaar slachtoffer geworden van cybercrime. Hacken kwam veruit het meeste voor en maakte de meeste slachtoffers.

Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2014 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 11,2% van de Nederlanders is afgelopen jaar doelwit geworden van cybercrime. Hierbij maakt het CBS onderscheidt tussen identiteitsfraude, online koop- en verkoopfraude, hacken en cyberpesten.

Hacken komt met vaakst voor
Van deze verschillende vormen blijkt hacken het vaakst voor te komen. Het CBS omschrijft hacken als ‘het met kwade bedoelingen inbreken of inloggen op iemands computer, e-mailaccount, website of profielsite (bijvoorbeeld Facebook, Twitter).’ 5,2% van de Nederlanders is in 2014 slachtoffer geworden van deze vorm van cybercrime.

Ook online koop- en verkoopfraude komt vaak voor. 3,5% van de Nederlanders blijkt afgelopen jaar hiermee te maken te hebben gehad. Het gaat hierbij om ‘het om het niet leveren van gekochte goederen of diensten (koopfraude) en/of het niet betalen voor geleverde goederen of diensten (verkoopfraude)’.

Cyberpesten
Cyberpesten staat op de derde plek in de lijst met meest voorkomende vormen van cybercrime in Nederland. 3,1% van de ondervraagde Nederlanders geeft aan het afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van cyberpesten. Met de term cyberpesten wordt gedoeld om pesten via internet. Dit kan verschillende vormen aannemen, variërend van laster en stalken tot chantage/afpersing en bedreiging met geweld.

CBS heeft ook gekeken naar identiteitsfraude. 0,8% van de Nederlanders is afgelopen jaar doelwit geworden van identiteitsfraude. Dit is lager dan in 2012 en 2013, toen respectievelijk 1,5% en 1,3% van de Nederlanders slachtoffer was van identiteitsfraude. Het gaat hierbij om het gebruik zonder toestemming van persoonsgegevens voor financieel gewin. In sommige gevallen gaat het hierbij om skimming (waarbij een bankpas of creditcard wordt gekopieerd), terwijl het in andere gevallen om phishingaanvallen waarmee aanvallers betalingsinformatie van slachtoffers proberen buit te maken./