Wouter Hoeffnagel - 28 februari 2015

Middelgrote bedrijven leverden Europa 1,03 biljoen euro op in 2014

Middelgrote bedrijven hebben in 2014 een bijdrage van 1,03 biljoen euro aan de Europese economie geleverd. Naar verwachting stijgt dit cijfers dit jaar met 3% naar 1,06 biljoen euro en in 2019 zelfs tot 1,2 biljoen euro.

Dit staat in de European Economic Impact Study die vandaag wordt gepubliceerd door Sage Enterprise Market Europe. Het onderzoek, uitgevoerd door het Centre for Economic and Business Research, analyseerde de bijdrage van middelgrote ondernemingen aan de twaalf belangrijkste economieën binnen de EU. De European Economic Impact Study is tot stand door kwantitatief onderzoek van Redshift Research, die de mening inventariseerde van 814 zakelijke beslissers in middelgrote Europese bedrijven in twaalf EU-landen.

23% van de bruto toegevoegde waarde
Nederland telt 8.700 middelgrote bedrijven, wat neer komt op slechts 1% van alle organisaties in Nederland. Slechts 19% van de werknemers in Nederland is werkzaam bij een middelgroot bedrijf. De groep is desondanks verantwoordelijk voor 23% van de bruto toegevoegde waarde (GVA). Van 2009 tot 2014 namen medewerkers van middelgrote bedrijven gemiddeld 70.500 euro aan GVA per jaar voor hun rekening. Dit was 23% (of 13.000 euro) meer dan een werknemer van een gemiddeld bedrijf. Middelgrote bedrijven in Nederland zijn goed voor een kwart van de Nederlandse export en 79% van deze export was in 2012 bestemd voor andere EU-landen. Middelgrote bedrijven zijn dan ook van groot belang voor de positie van Nederland als essentieel kanaal voor de Europese handel.

Bijna twee derde van de middelgrote bedrijven in Europa zijn innovators (63 procent). Ze ontwikkelen nieuwe producten en business practices, en zetten deze in. In alle landen die meededen in het onderzoek, innoveert een groter deel van de middelgrote ondernemingen dan in de economie als geheel.
In negen van de twaalf onderzochte landen voegen werknemers van middelgrote ondernemingen meer waarde dan gemiddeld toe.