Redactie - 02 maart 2015

Visie: Voordelen en uitdagingen van een SDDC

De ontwikkelingen op het gebied van Software Defined volgens elkaar snel op. Veel organisaties tonen interesse of zetten de eerste stappen, en fabrikanten buitelen over elkaar heen met het uitbrengen van hun nieuwste producten en oplossingen. Maar waar moet je beginnen, wat is een voordeel en wat is een uitdaging, en waar moet je nog meer op letten als je staat voor de keuze van het SDDC-concept?

Een Software-Defined Data Center (SDDC) bestaat uit een drietal kerncomponenten: de storage, de netwerken en de servers die centraal worden beheerd en geautomatiseerd. Je kunt geen kant en klaar SDDC kopen, het is een ‘staat’ die een datacenter kan bereiken. Een SDDC is geen software-only oplossing, maar een software-directed-oplossing bovenop de commodity hardware.

De basis van een SDDC is virtualisatie van de drie kerncomponenten, en dat is ook waar de meeste organisaties hun SDDC-reis beginnen. Door het abstract maken van hardware (virtualisatie) wordt de workload ontkoppeld van de fysieke laag. Naarmate de reis vordert kunnen licenties worden aangeschaft om aanvullende functionaliteiten te verkrijgen die hetdatacenter nodig heeft. Dit kunnen functies zijn zoals chargeback en een self service portal. Een SDDC biedt niet enkel services door middel van software, maar het scheidt ook de controle- en datastromen voor iedere individuele service of applicatie.

Benefits

Automatisering binnen een SDDC levert twee aanzienlijke voordelen op voor een organisatie. De eerste is dat automatisering een direct zakelijke flexibiliteit biedt en daarmee concurrentievoordeel. De tweede is dat automatisering de IT-medewerkers efficiënter kan laten werken, wat leidt tot aanzienlijke OPEX-besparingen. Bij de overgang naar een SDDC moeten daarom zo veel mogelijk bedrijfsprocessen met het oog op het automatiseren worden beoordeeld en waar nodig aangepast.

Het SDDC maakt het mogelijk om relatief voordelige commodity hardwaretaken uit te laten voeren waar tot voor kort op een specifieke taak ontwikkelde (duurdere) hardware voor werd ingezet. Kijkend naar de drie kerncomponenten binnen het SDDC zullen op het gebied van het netwerk sommige netwerkswitchtaken in plaats van door specifieke hardware door SDDC-software worden uitgevoerd, waardoor er minder intelligente switches nodig zijn.Dit geldt ook voor componenten uit de storageomgeving, waar SDDC gebruik zal gaan maken van commodity storage in servers. Hiermee kunnen sommige storagebehoeften die nu worden uitgevoerd op een duur, specifiek storagenetwerk en fiber channel-storage, binnen het SDDC worden vervangen door de inzet van disks in de servers.

Tot slot zullen taken van gespecialiseerde appliances worden vervangen door services die door software worden ‘geïnjecteerd’ in het SDDC. Dit reduceert de noodzaak en inzet van bijvoorbeeld hardwaregebaseerdeloadbalancers en firewalls.

Challenges

Uiteraard komen de substantiële voordelen niet zonder uitdagingen. Het SDDC is een zeer dynamische omgeving die wordt gekenmerkt door voortdurende veranderingen. Workloads zullen zich verplaatsen tussen servers die worden gedreven door geautomatiseerde resourcetaakverdeling. Nieuwe workloads zullen automatisch worden ingericht en gedistribueerd door beheersoftware gedreven door aanvragen uit de organisatie vanuit een servicecatalogus. Deze snelle en continue verandering vereist een fijnmazig en frequente monitoring en beheer.

Door het virtueel maken van de infrastructuur wordt er al snel verondersteld dat fysieke resources in wezen oneindig zijn in capaciteit. Omdat binnen het virtualisatieconcept de workload dynamisch wordt verplaatst, kan dit van invloed zijn op de fysieke bronnen in hetdatacenter. De meeste datacenters nemen onvoldoende in overweging dat deze resources in werkelijkheid eindig zijn, en daarom moet hardwareresourceplanning worden beschouwd als een belangrijk onderdeel van hun virtualisatiestrategie.

Het is een gegeven dat binnen een SDDC de fysieke en virtuele omgeving moet worden beheerd als een enkele entiteit. Het is niet werkbaar wanneer er één beheertool aangeeft dat zich een probleem voordoet in de virtuele omgeving als het probleem een fout binnen de fysieke laag is die de beheertool niet kan identificeren. De integratie tussen de fysieke en virtuele beheeromgeving moet dus volledig zijn.

DE WEG NAAR EEN SDDC

SDDC’s groeien langzaam vanuit een bestaande architectuur. Het is een volgende stap in de evolutie van datacentercomputing, geen revolutie. Dat is een voordeel omdat evolutionaire verandering een basis is voor het stabiel kunnen migreren vanuit het nu naar het straks. Nieuwe services profiteren wel van revolutie en kunnen worden ingebakken in de cloud, maar de core services die van belang zijn voor het laten draaien van een organisatie profiteren juist van een evolutieproces dat verstoringen minimaliseert.

De weg naar een SDDC is niet geheel zonder kuilen en gaten. Het meest effectieve proces om te komen tot de voordelen van een SDDC is een goed opgesteld migratieplan met daarin de volgende stappen:

1

Balans in kosten en opbrengsten: Geen onderneming kan het zich veroorloven om haar bestaande datacenter in een keer te vervangen door een geheel nieuw SDDC. De rationele strategie is om SDDC-onderdelen aan het bestaande datacenter toe te voegen en vervolgens workload te migreren op passende wijze (handelend vanuit kosten/batenanalyses).

2

Visie en roadmap: Fabrikanten presenteren roadmaps die tonen hoe hun producten zullen evolueren in de tijd. Een effectieve strategie voor de implementatie van een SDDC zal een roadmap moeten bevatten die aangeeft hoe de organisatie gaat migreren naar een SDDC.

3

Consolideer platformen: Een van de kenmerken van een SDDC is dat via softwareconfiguratie standaard hardware het werk voor een verscheidenheid van workloads uitvoert. Dit zal leiden tot standaardisatie op een klein aantal hardwareleveranciers waarvan het aanbod flexibel wordt gemaakt door het SDDC-platform.

Peter van der Torn is Presales Consultant bij i³ groep