Wouter Hoeffnagel - 27 februari 2015

Beveiliging grootste struikelblok bij koppelen gebruikers aan applicaties

Gebruikers koppelen aan applicaties zodat zij deze vanaf ieder apparaat en iedere locatie kunnen gebruiken zorgt voor veel uitdagingen. Vooral beveiliging wordt gezien als een groot struikelblok.

Dit blijkt uit onderzoek van Telindus onder 376 IT-professionals. Ruim de helft van de respondenten noemt beveiliging het grootste struikelblok bij het koppelen van gebruikers aan applicaties. Bring Your Own Device (BYOD), de trend waarbij werknemers privé-apparaten op de werkvloer gebruiken, wordt door 30% genoemd als grootste uitdaging. Een even grote groep kijkt naar mobiele device in het algemeen, 26% naar het beheer van deze apparaten en 23% het verzekeren van toegang tot applicaties op ieder willekeurig moment.

Harm de Haan, Manager Consultancy & member Advisory Board bij Telindus: “Dat de verschillende infrastructuurlagen, access, connectivity en datacenter, steeds verder met elkaar integreren zorgt er ook voor dat de uitdagingen op securitygebied toenemen. Op dit moment wordt er nog veel gebruik gemaakt van standalone oplossingen die individueel gekoppeld zijn aan een applicatie, maar deze sluiten niet op elkaar aan. Hierdoor is het beheer van security-oplossingen ontzettend complex geworden. Daar komt nog bij dat steeds meer werknemers zelf devices mee naar kantoor nemen (BYOD), vanuit de organisatie aangeboden krijgen (Choose Your Own) en buiten kantoor toegang willen hebben tot bedrijfsapplicaties. Security staat of valt met de zwakste schakel. Daarom is het cruciaal dat security meegenomen wordt vanaf het ontwerp van de infrastructuur, security by design. Dit gaat verder dan het implementeren van firewalls. Vooral bij optimaal Enterprise Mobility Management is preventie, detectie en analyse noodzakelijk.”