Wouter Hoeffnagel - 26 februari 2015

Subsidie voor onderzoek naar perceptie van big data

 

Ronald Stolk (LifeLines) krijgt van NWO subsidie voor een onderzoek naar de manier waarop (technische) innovaties de perceptie van ‘Big data’ positief kunnen beïnvloeden. De subsidie van 468.000 euro komt uit het NWO-programma "Maatschappelijk Verantwoord Innoveren (MVI)”.

Bij big data wordt data gecombineerd met persoonlijke gegevens op uiteenlopende terreinen zoals consumentendrag en zoekgedrag op internet. Dit biedt zowel maatschappelijke als individuele voordelen. Veel mensen hebben echter het idee dat hun gegevens dankzij big data 'gewoon op straat' liggen en voelen zich daardoor kwetsbaar.

Ethische en psychologische aspecten
In de studie onderzoekt Stolk hoe ethische en psychologische aspecten zoals vertrouwelijkheid, toegang en gevoelens van dreiging samenhangen met de perceptie van deze zogeheten ‘Big data’. Via onderzoek onder deelnemers van de biobank LifeLines willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in hoe (technische) innovaties de perceptie van big data positief kunnen beïnvloeden. De onderzoekers willen zich hierbij in het bijzonder richten op het terrein van de gezondheidszorg.

De studie is een samenwerking tussen LifeLines en de afdelingen epidemiologie en medische ethiek van het UMCG en sociale psychologie van de RUG. De studie gaat vier jaar duren.