Witold Kepinski - 26 februari 2015

'Netwerkuitval leidt tot inkomstenderving, groeivertraging en banenverlies'

Zwakke plekken in traditionele netwerken hebben meer impact dan doorgaans wordt gedacht, en leiden tot inkomstenderving, groeivertraging en banenverlies. Een enquête onder grote en middelgrote bedrijven door heel Europa, in opdracht van Avaya, laat zien dat 84% van de ondervraagde IT-professionals in de Benelux te maken had met netwerkuitval als gevolg van fouten van IT-personeel bij het doorvoeren van configuratiewijzigingen in de kern van het netwerk. Het bleek zelfs dat bijna een vijfde (18%) van alle netwerk-downtime over een periode van twaalf maanden door dit soort fouten werd veroorzaakt. Er zijn binnen Europa echter grote verschillen: in de regio Scandinavië was ruim een kwart (26%) van de uitval het gevolg van deze fouten, terwijl het in Italië maar 11% was.

Ernstiger is dat 77% van de bedrijven die door fouten in de kern van het netwerk met uitval te maken kregen ook inkomsten verloor – gemiddeld €68.438 per bedrijf over een jaar gemeten. Bijna de helft (44%) van de Europese bedrijven verklaarde dat netwerkuitval door menselijke fouten ook leidde tot productiviteitsverlies bij medewerkers, en tot verstoring en vertraging van andere IT-projecten (40%). Bijna een derde (30%) noemde verstoring in de leveringsketen als direct gevolg.

Ook de personele impact is soms aanzienlijk: bijna 1 op de 5 bedrijven ontsloeg een IT-medewerker na een incident met netwerkuitval. In sommige landen lag dat cijfer nog hoger: in Spanje en Duitsland ging een kwart van de bedrijven na een dergelijk incident over tot ontslag van een IT’er.

Het onderzoek toont ook aan dat bedrijven in Europa gemiddeld bijna een maand (29 dagen) moesten wachten voordat ze de noodzakelijke aanpassingen aan het bedrijfsnetwerk konden uitvoeren. Bij een Europees gemiddelde van 13 aanpassingen per jaar betekent dit dat bedrijven bijna 54 weken, ofwel ruim een jaar, moeten wachten op maatregelen die hun bedrijf helpen groeien, de productiviteit van medewerkers en sales vergroten en die ook meer inzicht geven in de cijfers. De gemiddelde wachttijden zijn in Rusland het langst (37 dagen), terwijl ze in Spanje (14) en Duitsland (16) het kortst zijn. Slechts 2% van de Europese bedrijven zegt dat onderhoud vrijwel direct wordt uitgevoerd, terwijl maar liefst 98% vertraging ervaart bij het doorvoeren van business-gerichte aanpassingen en verbeteringen, om de simpele reden dat netwerkonderhoud pas later kan worden ingepland.

Verder laat het onderzoek zien dat 98% van de bedrijven in de Benelux negatieve effecten ervaart als gevolg van de complexiteit van hun netwerk, waardoor aanpassingen niet of pas veel later kunnen worden uitgevoerd. De meest genoemde impactgebieden zijn medewerkersproductiviteit (41%), documentmanagement (39%) en mobiele beveiliging (35%).

“Dit onderzoek maakt duidelijk dat bedrijven lang wachten op gepland onderhoud om zo netwerkfouten te beperken, maar in de praktijk gebeurt het tegenovergestelde. Die aanpak blijft zichzelf in de staart bijten, tenzij gekozen wordt voor een vereenvoudigde, goeddeels geautomatiseerde en meer flexibele netwerkomgeving. Onze gebruikers zijn verrast door het feit dat ze bij uitrol van nieuwe services dankzij Fabric Connect geen configuratiewijzigingen meer hoeven aan te brengen in de kern van het netwerk. Ze zijn oprecht enthousiast als ze zien wat ze met de technologie kunnen doen”, aldus Adrian Brookes, hoofd EU Networking, Avaya.

WK