Wouter Hoeffnagel - 23 februari 2015

30% meer vacatures beschikbaar in 2014

Afgelopen jaren waren er op de Nederlandse arbeidsmarkt 30% meer vacatures beschikbaar dan een jaar eerder. Voornamelijk naar flexibel personeel is veel vraag.

Dit blijkt uit het Monster Year Report, een jaarlijks arbeidsmarktrapport van carrièresite Monsterboard dat vandaag is verschenen. De vele kanalen en de ontstane versnippering online leiden volgens Monsterboard tot een gefragmenteerde en complexe arbeidsmarkt. In de tweede helft van 2014 vonden circa 57.000 mensen volgens het CBS weer een baan.

Vaker mobiel zoeken naar banen
Het mobiel verkeer naar Monsterboard is in verhouding met twee jaar terug verdubbeld. Twee jaar geleden kwam 15% van de bezoekers via een mobiel apparaat op Monsterboard terecht, terwijl dit percentage inmiddels op 30% ligt. 24% van de werkzoekenden zet sociale media in om banen te vinden. 17% is daarnaast bezig met zijn digitale footprint, waarmee hij of zij zich op de markt kan zetten voor werkgevers.

“De wildgroei van bronnen en mogelijkheden op het internet biedt enorme kansen voor de recruitmentsector. Tegelijkertijd wordt dankzij nieuwe middelen, databases en netwerken de markt minder overzichtelijk. Voor werkzoekenden én recruiters is het lastiger geworden de arbeidsmarkt te doorgronden”, zegt Gian Zandonà, Managing Director van Monsterboard.nl. “Werkgevers die slim gebruik maken van de voordelen van mobiel en social, bijvoorbeeld door de corporate website te optimaliseren, hebben een stapje voor op de concurrentie. Omgekeerd geldt dit ook voor werkzoekenden. Zij doen er goed aan om hun online profielen nauwkeurig en up-to-date te houden.”