Wouter Hoeffnagel - 20 februari 2015

VVD stelt Kamervragen over cyberaanvallen op reisinformatiedienst 9292

De reisinformatiedienst 9292 is een samenwerkingsverband van Nederlandse vervoerders. De dienst is volgens de wet verplicht reizigersinformatie te leveren aan reizigers. 9292 is hiertoe echter niet altijd in staat, aangezien de site al zeker twee maanden onder vuur ligt van zeer zware cyberaanvallen. Directeur van 9292 Stefan Hulman voelt zich voor het Nationaal Cyber Security Centrum in de steek gelaten. De VVD vraagt via Kamervragen opheldering aan minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie.

Hulman trok afgelopen weekend tegenover De Telegraaf aan de bel over de cyberaanvallen op 9292. De dienst zou al zeker twee maanden onder vuur liggen van zeer zware Distributed Denial of Service (DDoS)-aanvallen. Hierbij wordt de dienst bestookt met een enorme hoeveelheid verzoeken, waardoor de servers achter de dienst worden overspoeld en onbereikbaar worden. Reizigers kunnen de website hierdoor niet langer bezoeken en geen reizigersinformatie ontvangen.

De directeur van 9292 zegt tegenover De Telegraaf geen hulp te krijgen van het NSCS, de overheidsdienst die zich richt op cybercrime. Dit terwijl de dienst door cyberaanvallen niet kan voldoen aan zijn wettelijke plicht. De VVD-Kamerleden Dijkhof en De Boer willen opheldering van minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie. De VVD-Kamerleden hebben Kamervragen gesteld en willen weten in hoeverre 9292 kan rekenen op steun van het NCSC. Ook willen de Kamerleden weten of 9292 inderdaad doelwit is van DDoS-aanvallen. Opstelten en Teeven krijgen drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024