Wouter Hoeffnagel - 11 februari 2015

Nieuw overheidsinstantie in VS moet delen van data over digitale dreigingen stroomlijnen

De Verenigde Staten kent allerlei overheidsinstellingen die bedoeld zijn om de binnenlandse veiligheid te bewaken. Denk hierbij aan de NSA, FBI, DHA en CIA. Hier komt nu een nieuwe overheidsinstantie bij: het Cyber Threat Intelligence Integration Centers (CTIIC). CTIIC richt zijn peilen op digitale oorlogsvoering, ook wel cyberwarfare genoemd, tegen de Verenigde Staten (VS).

The Washington Post meldt dat het CTIIC is gebaseerd op het model van het Nationaal Counterterrorism Center, een overheidsorgaan dat na 9/11 in het leven werd geroepen. Onderzoekers meldden na de aanslagen op het World Trade Center op 9/11 dat de aanvallen voorkomen hadden kunnen worden als informatie door inlichtingendiensten beter was gedeeld. Het stroomlijnen van deze informatiedeling is de taak geworden van het Nationaal Counterterrorism Center.

Dreigingen in de digitale wereld
Het CTIIC krijgt een vergelijkbare taak, maar dan voor dreigingen in de digitale wereld. De dienst wordt tussen inlichtingendiensten en andere overheidsdiensten geplaatst om het delen van informatie zoveel mogelijk te optimaliseren en in goede banen te leiden. Hierdoor moeten alle overheidsinstanties over alle beschikbare informatie gaan beschikken zodat cyberdreigingen eerder worden opgemerkt en beter kunnen worden aangepakt.

De direct aanleiding voor het oprichten van het CTIIC zou de werkwijze van verschillende overheidsorganen rond de recente hack van Sony Pictures zijn. Zowel de FBI, NSA als CIA kwamen na de hack van Sony Pictures allen met een eigen losse conclusie. Het CTIIC moet ervoor gaan zorgen dat informatie voortaan beter wordt gedeeld en gebundeld door de diensten, zodat deze gezamenlijk een conclusie kunnen vormen.