Redactie - 09 februari 2015

Bouwstenen voor een IaaS-business case

De groeiende hoeveelheid bedrijfsdata, aangescherpte wet- en regelgeving en de noodzaak snel in te kunnen spelen op veranderingen in de markt: steeds meer ontwikkelingen vragen om een nieuwe organisatie van IT. Een verouderde IT-architectuur kan belemmerend werken bij het bijbenen van deze ontwikkelingen. De keuze om de huidige IT-infrastructuur te vervangen door een flexibele cloud-gebaseerde infrastructuur is vaak een logisch gevolg. Maar hoe bouw je als IT-manager een sterke business case om het management te overtuigen van Infrastructure as a Service (IaaS)?

Het uitbesteden van de infrastructuur naar een IaaS-oplossing biedt evidente voordelen. Organisaties kunnen flexibeler met hun IT omspringen, data is beter beschikbaar en vaak brengt het een kostenverlaging met zich mee. IT-managers zijn zich hiervan bewust, maar in de praktijk blijkt het geen eenvoudige taak om ook het management en eindbeslissers hiervan te overtuigen. Vaak zorgt onzekerheid over de veiligheid van data en aanvullende compliance-vereisten (bijvoorbeeld op het gebied van privacy) voor een drempel bij de overstap naar cloud-oplossingen.

Denken in workloads
De IT-manager kan deze onzekerheid omzetten in zekerheid door duidelijk inzichtelijk te maken wat het IT-beleid van de organisatie is en hoe bepaalde cloud-toepassingen voor bijvoorbeeld infrastructuur, dataopslag en software hier in passen. Zijn er specifieke randvoorwaarden belangrijk, zoals de locatie van data? Welk security-niveau wordt er gehandhaafd en aan welke wet- en regelgeving moet er worden voldaan?

Het is raadzaam om de totale IT-aanpak onder te verdelen in workloads, een combinatie van data-systemen, en vanuit daar verder te gaan. Verschillende workloads, zoals het e-mail- of ERP-systeem, vereisen tenslotte verschillende randvoorwaarden en het is dan ook waarschijnlijk dat er meerdere cloud-toepassingen voor de verschillende workloads in aanmerking komen. Het uitwerken van specifieke cloud-scenario’s per workload geeft een duidelijk beeld van de voor- en nadelen. Voor bepaalde workloads zullen de voordelen overduidelijk en direct zichtbaar zijn, terwijl voor andere workloads misschien zal blijken dat de voordelen zich vooral openbaren op de lange termijn.

Totaaloverzicht
Het werken per workload zorgt voor een duidelijke aanpak, maar biedt uiteindelijk ook overzicht over de totale IT-omgeving. Dit totaaloverzicht is essentieel om een overtuigende business case neer te zetten, omdat het management met name geïnteresseerd is in de gevolgen voor de lange termijn. De combinatie tussen hapklare workloads én het totaaloverzicht vormt dan ook de sterke basis van de business case.

Financiële vs. flexibiliteitsvoordelen
Als we denken aan de lange termijn, komen al snel de financiële aspecten in beeld. Toch zien we een verschuiving in de strategie van veel bedrijven. Financiële aspecten blijven belangrijk, maar het is niet langer vanzelfsprekend dat er voor de meest economische optie wordt gekozen. Organisaties kiezen nog maar zelden voor grote investeringen die zich na tien jaar uitbetalen, simpelweg omdat de marktomstandigheden onvoorspelbaar zijn. Het kan dus zomaar blijken dat de - op korte termijn - duurdere optie strategisch beter uitpakt voor de organisatie. Dat heeft alles te maken met de behoefte aan flexibiliteit. Deze wordt steeds groter, aangezien de markt dynamisch, snel en onvoorspelbaar is. Het gebruik van cloud-toepassingen zorgt ervoor dat organisaties flexibel met nieuwe situaties kunnen omspringen. Bijvoorbeeld in de situatie dat er na drie jaar plotseling behoefte is aan de uitbreiding van het aantal werkplekken. De uitbreiding of aanpassing van de huidige on-premise infrastructuur brengt in dit geval hoge kosten en praktische uitdagingen met zich mee, terwijl cloud-infrastructuren eenvoudig schaalbaar zijn en er in het geval van een tijdelijke datapiek ook alleen voor die tijd betaald wordt. Er hoeven dus, in tegenstelling tot een vaste infrastructuur, geen extra servers aangeschaft te worden. Juist daarom weegt de behoefte aan flexibiliteit tegenwoordig zwaarder dan de financiële voordelen op de korte termijn.

Stap-voor-stap migratie
Een uitgebreide business case is uiteindelijk ook waardevol zodra de migratie naar cloud-toepassingen daadwerkelijk van start gaat. De indeling in workloads vormt de basis voor een stap-voor-stap overgang. Hiermee wordt eventuele overlast tot een minimum beperkt. De beste aanpak is om de huidige omgeving te kopiëren naar de nieuwe omgeving en deze ‘in sync’ te houden. Zodra alle processen goed en soepel verlopen, kan de echte overgang plaatsvinden.

Door: Willem de Wilde, Principal Consultant Datacenter & Cloud Innovation KPN Consulting