Wouter Hoeffnagel - 31 januari 2015

Tweede Kamerleden doelwit van phishingaanval

Tweede Kamerleden zijn doelwit geworden van een phishingaanval, waarbij aanvallers hebben geprobeerd persoonlijke informatie over de politici in handen te krijgen. De aanval is tijdig opgemerkt en afgeslagen. Mogelijk zit het televisieprogramma Rambam van VARA achter de actie.

De Telegraaf meldt dat het tv-programma Rambam van VARA vermoedelijk verantwoordelijk is voor de phishingcampagne. Het programma zou e-mails hebben verzonden naar Tweede Kamerleden die op het eerste oog afkomstig leken te zijn van de interne ICT-afdeling. De berichten werden echter door de echte ICT-afdeling van de Tweede Kamer onderschept, waarna de politie werd ingeschakeld. Hoe de e-mailberichten precies zijn onderschept is onduidelijk.

In de e-mail werden Tweede Kamerleden opgeroepen deel te nemen aan een onderzoek. Dit was echter alleen mogelijk nadat persoonlijke gegevens door de politici waren ingevuld. Het is niet bekend of Rambam inderdaad achter de actie zit en met welk doel de campagne is opgezet. In een reactie tegenover NU.nl laat BNNVARA weten dat de uitzending nog gemaakt wordt. De omroep wil daarom geen uitspraken doen over de zaak.