Witold Kepinski - 30 januari 2015

Meer gebruikers verzuimen besturingssystemen up-to-date te houden

In Nederland heeft meer dan 8 procent van de PC-gebruikers een ongepatcht besturingssysteem, waardoor er gaten zitten in de beveiliging. Deze bevinding, voor Nederland in het vierde kwartaal van 2014, komt uit het recente onderzoeksrapport van Secunia. Op basis van gegevens van een paar miljoen gebruikers, die de Personal Software Inspector software (Secunia PSI) gebruiken, is dit landenonderzoek tot stand gekomen.

Volgens Secunia’s huidige beveiligingsrapport Q4 2014 heeft 56% van de Nederlandse PC-gebruikers Oracle Java 7 geïnstalleerd. 48% van hen had Oracle Java niet gepatcht, terwijl er wel een patch beschikbaar was. Er bleken 119 kwetsbaarheden te zijn in Oracle Java 7.

Tevens heeft 80% van de Nederlandse PC-gebruikers Adobe Flash Player 15 geïnstalleerd. Dit is een End-of-Life-programma en gebruikers ontvangen dus geen beveiligingsupdates meer van de leverancier. Hierdoor staan PC’s letterlijk en figuurlijk open voor aanvallen van hackers en cyber criminals.

Kwetsbaarheden in softwareprogramma's worden regelmatig ontdekt. De fabrikant geeft dan een patch voor de software in de vorm van een beveiligingsupdate die de gebruikers van de software zouden moeten installeren. Wanneer gebruikers deze updates niet uitvoeren, worden hun PC’s kwetsbaar voor aanvallen, omdat hackers de kwetsbaarheden (veelgebruikte Engelse term is vulnerabilities) gebruiken om binnen te komen en data te stelen of te misbruiken. "Het gevaar van ongepatchte PC’s in de IT-omgeving is erg groot, zelfs wanneer grote softwarefabrikanten over de zwakke punten in hun programma’s rapporteren en naderhand voor patches zorgen," aldus Kasper Lindgaard, directeur Onderzoek en Veiligheid bij Secunia.

Om gebruikers te helpen met de beveiliging van hun computers, biedt Secunia haar software PSI 3.0 aan; een gratis computer-security scanner die softwaretoepassingen analyseert en die de noodzaak van beveiligingsupdates duidelijk maakt. Secunia PSI software is wereldwijd door meer dan 7 miljoen PC-gebruikers gedownload.

De gedetailleerde onderzoeksresultaten van elk land zijn hier te vinden.

WK