Wouter Hoeffnagel - 29 januari 2015

Computergame geeft managers inzicht in security

Hoe weet je als bedrijf nou eigenlijk zeker dat de kostbare data van jouw bedrijf veilig is opgeslagen en bestand is tegen een cyberaanval? Een nieuwe simulator-achtige computergame helpt hierbij.

Jerry Silva, analist bij onderzoeksbureau IDC, wijst op Game of Threats. Game of Threats is een computerspel dat door PWC aan managers van banken, retailbedrijven en andere grote organisaties wordt geleverd. De managers kunnen met behulp van het computerspel inzicht krijgen in de wijze waarop cyberaanvallen worden uitgevoerd.

Hacker of manager?
De leidinggevenden worden in twee groepen verdeeld. Eén groep voert als hacker de aanval uit, terwijl de andere als manager proberen zichzelf tegen de aanval te beschermen. Vervolgens gaat het spel van start. Het gaat om een strategisch ‘turn-based’ spel, waarbij iedere speler moet wachten op zijn beurt om een handeling uit te kunnen voeren.

Deelnemers krijgen in het spel allerlei mogelijkheden die zij ook in het echte leven hebben. Zo kunnen hackers kiezen voor allerlei soorten cyberaanvallen om een bedrijf aan te vallen. Denk hierbij aan ransomware waarmee de computers van werknemers worden vergrendeld en de bedrijfsvoering dus wordt verstoord, aan een campagne waarbij werknemers worden bestookt met malafide e-mailberichten.

Tegenmaatregelen kiezen
Managers kunnen allerlei tegenmaatregelen kiezen, die eveneens rechtstreeks uit de ‘echte’ wereld komen. Zo kan personeel op een security-training worden gestuurd om hun kennis en bewustzijn over cybersecurity te vergroten. Managers kunnen er ook voor kiezen extra te investeren in securitytools of een team op te bouwen met security-experts.

Iedere ronde van het spel duurt 60 seconden lang, terwijl een spel bestaat uit 12 ronde. Na afloop van het spel wordt duidelijk wie heeft gewonnen: de managers of de hackers.