Witold Kepinski - 27 januari 2015

Tablet markt West-Europa bijna verzadigd

De tablet markt in West-Europa heeft de maximale capaciteit bereikt. De verkoop zal binnen twee jaar dalen, zo meldt Futuresource Consulting.

De analist stelt dat de tablet verkoop in het hele Europese continent met ongeveer 14 procent in 2014 naar 200 miljoen eenheden steeg. Maar de groei, met name in de meer volwassen markten, vetraagt of gaat zelfs dalen in 2015. In Oost-Europa komt dat door de toenemende economische onzekerheid in Rusland.

Samsung en Apple blijven de grote spelers in de markt van mobiliteit, goed voor meer dan de helft van de tablet verkopen. Het paar zagen hun gezamenlijke marktaandeel in smartphones verminderen, maar ze domiren wel de markt.

In heel Europa als geheel, blijft de Samsung en Apple duopolie solide, zij het met een iets lagere marktaandeel. Microsoft won opnieuw marktaandeel als gevolg van de toenemende populariteit van de low-end toestellen, terwijl de goedkopere merken sterk zijn gegroeid in de hele regio. De daling van de smartphone-prijzen werd enigszins gecompenseerd door een aanhoudende verschuiving naar duurdere smartphones, wat resulteert in een algemene stijging van de mobiele handset ASP (gemiddelde verkoopprijzen). "

WK