Wouter Hoeffnagel - 26 januari 2015

Ambtenaren saboteren vingerafdrukscanners om controle te ontlopen

Beveiliging met een vingerafdrukscanner klinkt zo veilig. Ambtenaren uit India laten echter zien dat een systeem waarbij de identiteit van gebruikers wordt gecontroleerd via vingerafdrukken alleen werkt als hier onder de gebruikers daadwerkelijk draagvlak voor is. Ambtenaren van Indiase ministeries blijken massaal nieuwe vingerafdrukscanners te saboteren, waardoor een biometrisch project van de Indiase overheid in het water dreigt te vallen.

Dit meldt de New Indian Express. De vingerafdrukscanners zijn bedoeld om een waterdicht systeem te creëren waarmee gecontroleerd kan worden hoe lang ambtenaren precies werken. Het systeem registreert het moment waarop werknemers van de Indiase overheid binnenkomen en weer naar huis gaan. De scanners zijn sinds twee maanden in gebruik.

Onvrede over ambtenaren
Met het project speelt de Indiase overheid in op onvrede over het gedrag van ambtenaren in het land. Ambtenaren zouden zich niet houden aan hun werktijden en sommige gevallen zelfs in zijn geheel niet op werk komen opdagen. Het biometrische systeem moet daarom in kaart brengen wie inderdaad dagelijks op zijn werk verschijnt en wie tegen de regels in bijvoorbeeld te laat komt.

Het project lijkt echter nu al in het water te vallen. Ambtenaren hebben inmiddels tenminste 50 biometrische scanners gesaboteerd door deze te beschadigen of zelfs te stelen. De scanners kunnen hierdoor niet worden gebruikt, waardoor de werktijden van ambtenaren niet kan worden geregistreerd.

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024