Redactie - 26 januari 2015

The New IP: het nieuwe netwerk voor een nieuwe tijd

Volgens IDC wordt 2015 het jaar van wat wel ‘Het Derde Platform’ wordt genoemd. Dit platform speelt in op de vier belangrijkste trends van dit moment: cloud, mobile, social en big data. Dit derde platform kan niet zonder een onderliggend netwerkplatform dat de prestaties en het beheergemak levert, die dan nodig zijn. Bij Brocade noemen we dit platform The New IP.

The New IP is het resultaat van een nieuwe transitie op technologiegebied. Het eerste platform werd gevormd door het mainframe en de mini. Van daaruit gingen we naar het client/server-tijdperk en ontstonden de traditionele datacenters. Door virtualisatie wisten we de nadelen van die traditionele omgevingen te ondervangen en bleek het mogelijk om veel effectiever om te gaan met de hardware. Niettemin bleef het netwerk aanvankelijk achter, terwijl de vraag naar bandbreedte en prestaties steeds verder groeide. Nu we ook het netwerk centraal kunnen aansturen, is deze bottleneck weg te nemen. Hierbij spelen drie concepten een cruciale rol: Software-Defined Networking (SDN), Network Functions Virtualisation (NFV) en Ethernet Fabrics.

Programmeerbaarheid 

SDN richt zich in dit verband op de beheerlaag. Er is een centrale beheertool die alle afzonderlijke elementen in het netwerk kan controleren en aansturen. Dat levert een veel grotere beheerefficiency op. SDN is zo te beschouwen als een orkestratielaag op het netwerk, die leidt tot zowel lagere investeringskosten als lagere operationele kosten. Bij NFV gaat het om het virtualiseren van functies binnen het netwerk, zoals routers, load balancers en firewalls. SDN opereert enkele niveaus hoger dan NFV, hoewel het doel in beide gevallen vergelijkbaar is: meer flexibiliteit en schaalbaarheid. SDN en NFV zijn overigens ook los van elkaar in te zetten. Zo is een SDN-controller in gebruik te nemen als een eerste stap naar verdere centrale programmeerbaarheid van het netwerk.

Ethernet Fabrics

Derde kernonderdeel is Ethernet Fabrics. In een netwerk dat hierop gebaseerd is, zijn alle leden van dat netwerk bekend, de apparaten geconnecteerd aan het netwerk en ook de mogelijke VM’s die daarop draaien. Deze netwerken zijn in staat zichzelf te automatiseren en te configureren. In vergelijking met traditionele Ethernet-architecturen bieden ze meer functionaliteit, een betere benutting, betere toegangsmogelijkheden en meer gebruiksgemak.

Doorbraak

De drie technologieën die gezamenlijk The New IP vormen, zijn nog relatief jong. Toch is het de verwachting dat zij in 2015 echt gaan doorbreken, zeker tegen de achtergrond van het gedrag van technologische trends. Die volgen elkaar in steeds hogere tempo’s op. Dat heeft enerzijds uiteraard te maken met de leveranciers die blijven innoveren en markten zoeken voor hun innovaties, en anderzijds ook met een continu groeiende behoefte aan ‘always on’-connectiviteit onder consumenten en bedrijven. En dit vereist nu eenmaal zeer krachtige en betrouwbare netwerken. Met The New IP zijn die te bouwen.

Door: Rein de Jong, Sr. Regional Sales Manager Benelux bij Brocade