Wouter Hoeffnagel - 23 december 2014

Hackers stelen creditcardgegevens van 1,2 miljoen klanten van Staples

Opnieuw hebben hackers toegeslagen bij een grote winkelketen. Staples, leverancier van kantoorartikelen, is doelwit geworden van cybercriminelen. Aanvallers hebben malware weten aan te brengen op de kassasystemen in 113 vestigingen van Staples, waardoor de creditcardgegevens van 1,2 miljoen klanten zijn gestolen.

De malware is waarschijnlijk tussen 10 augustus en 16 september 2014 actief geweest op de computersystemen van Staples. In twee vestigingen blijkt de malware zelfs al sinds juli actief te zijn. Gedurende deze periode werd de malware niet opgemerkt door de IT-afdeling van het bedrijf en konden de hackers dus ongestoord hun gang gaan. Mede hierdoor zijn de creditcardgegevens van maar liefst 1,2 miljoen uitgelekt.

Staples is niet de eerste winkelketen waarvan op grote schaal creditcardgegevens werden gestolen. Eerder sloegen hackers ook al toe bij Target, waar 40 miljoen creditcardgegevens werden gestolen. Cybercriminelen wisten bij een cyberaanval op Home Depot eveneens miljoenen creditcards buiten te maken. Andere winkelketens waar hackers creditcardgegevens hebben gestolen zijn Neiman Marcus, Goodwill Industries International, de restaurantketen PF Chang’s China Bistro, UPS en Michaels Store. Het imago van de bedrijven bij klanten heeft door de incidenten een flinke deuk opgelopen.