Wouter Hoeffnagel - 18 december 2014

Mkb'ers wisselen niet snel van accountant

Het vertrouwen van ondernemers in hun accountant blijft ondanks de recente discussies over accountantskantoren hoog. Slechts 4% van de mkb’ers geeft aan ontevreden zijn met de huidige accountant. Driekwart geeft dan ook volgend jaar zeker niet over te stappen op een andere accountant.

Dit blijkt uit onderzoek van Exact. Het kostenplaatje blijkt de grootste bedreiging te zijn voor accountants. Een kwart van de ondernemers geeft aan bereid zijn te wisselen van accountant als hierdoor op de kosten kan worden bespaard. Dit is opvallend gezien de belangrijke rol die accountants spelen voor mkb’ers.

Financiële prognoses
De accountant wordt vooral als belangrijke raadpleger gezien bij het opstellen van het bedrijfsplan, meer nog dan de zakelijke partners en/of mede-eigenaren. Het gaat hierbij in 85% van de gevallen om financiële prognoses. Dit advies werpt zijn vruchten af. Mkb’ers met een jaarplan blijken meer groei te vertonen dan bedrijven zonder jaarplan. Desondanks vraag ruim de helft van de ondernemers de accountant niet om advies bij het opstellen van het jaarplan.

Boekhouden is de op één na grootste inkomstenbron van accountants. Hier komt echter verandering in. Ruim 70% ziet de vraag naar boekhouden teruglopen, terwijl bijna 80% komend jaar op dit gebied een omzetdaling verwacht. Het leveren van bedrijfsadvies wordt door 65% van de accountants gezien als grootste groeimarkt. Vrijwel alle ondervraagde accountants denken dat klanten meer behoefte hebben aan advies over financiële of fiscale vraagstukken. Deze veranderende rol lijkt ten koste te gaan van de traditionele boekhouding.

ICT belangrijkste aandachtspunt
Accountants zijn daarom van mening dat er op meerdere gebieden werk aan de winkel is. Als grootste verbeterpunt wordt door ruim de helft ICT genoemd, gevolgd door data-analyse. De accountants maken over het algemeen gebruik van traditionele programma’s. Slechts een derde van de accountants geeft aan gebruik te maken cloud-gebaseerde boekhoudsoftware. Het merendeel legt bedrijfsresultaten in Excel vast.

Sebastiaan de Jong, Business Director Cloud Solutions bij Exact: “Hoewel ondernemers over het algemeen tevreden met hun accountant zijn, blijken kosten erg belangrijk. Voor accountants is het dus belangrijk dat zij zich durven onderscheiden en goed letten op efficiency. Cloud-oplossingen kunnen hier een grote bijdrage aan leveren. Door het automatiseren van de administratie en klanten inzicht te geven in de processen, kunnen accountants proactief advies geven. Zo kunnen ze klanten in de toekomst niet alleen binnenboord houden, maar zelfs nog meer persoonlijke aandacht geven. Daardoor valt de stap van boekhouder naar business coach beter te maken.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024