Witold Kepinski - 17 december 2014

Liferay verkoopt 30 procent meer licenties van zijn enterprise-class open source portal

Liferay, leverancier van de gelijknamige enterprise-class open source portal, meldt een succesvol tweede jaar in de Benelux achter de rug te hebben. Omzet en winstcijfers worden overigens niet gemeld.

Het aantal nieuwe Liferay-abonnementen nam toe met 30 procent en het bedrijf sloot overeenkomsten met iProfs als trainingpartner en met Firelay voor enterprise-hosting van Liferay Portal. Verder werd dit jaar een nieuw kantoor in Leiden geopend, waar General Manager Ruud Kluivers leiding geeft aan een snelgroeiend team van Liferay-medewerkers.

Het gebruik van Liferay Portal groeit wereldwijd sterk, maar sinds het bedrijf in 2012 de activiteiten in de Benelux opschaalde, krijgt het platform ook hier steeds meer aanhang. “We zien een gestage groei in de overheid, gezondheidszorg, het onderwijs en de financiële sector,” zegt Ruud Kluivers, General Manager van Liferay Benelux. “Mooie projecten als het zorgplatform van de ’s Heeren Loo Zorggroep dragen bij aan de naamsbekendheid van Liferay, maar ook het feit dat ons product open source is, wordt sterk gewaardeerd. Daarnaast maakt ons abonnementsmodel dat Liferay een heel transparante en kostenefficiënte investering in de toekomst is voor bedrijven.”

Training en hosting

In de Benelux werkt Liferay samen met diverse implementatiepartners, waaronder Componence en iPROFS. Naast het uitvoeren van Liferay-projecten, werd iPROFS onlangs benoemd tot officiële trainingspartner voor Liferay Portal. Kluivers: “Wij verzorgen zelf trainingen, zowel voor gebruikers als ontwikkelaars. IPROFS is onlangs door ons gecertificeerd om ook trainingen te verzorgen."

Nog een belangrijke stap bij de bredere adoptie van Liferay Portal is dat de Europese hosting-provider Firelay recent werd benoemd tot officiële Liferay hosting-partner. “Firelay is een welkome aanvulling op ons partnerecosysteem,” zegt Kluivers. “Onze klanten kunnen Liferay-installaties nu onderbrengen bij een dedicated hostingbedrijf in de Europese Unie. Daar is veel vraag naar in verband met databeveiliging en privacy. Verder dragen Firelay en Proteon, de organisatie achter Firelay, naast onze andere partners, al vier jaar bij aan de groei en adoptie van Liferay Portal en de community er omheen.”

Nieuwe release

In navolging van een succesvol 2014 zal de organisatie Liferay Benelux in 2015 verder uitbreiden. “We verwachten al vroeg in 2015 enkele nieuwe collega’s aan te nemen en ons kantoor uit te breiden,” zegt Kluivers. Naast het ondersteunen van de groeiende vraag naar Liferay, wordt bovendien ook geïnvesteerd in training en naamsbekendheid. “Liferay Portal kan zich probleemloos meten met de grootste softwareleveranciers in de wereld,” zegt Kluivers. “Dat werd dit jaar weer bevestigd in het Gartner Magic Quadrant for Horizontal Portals. In 2015 zal onze focus liggen op het vergroten van onze naamsbekendheid en de introductie van Liferay Portal 7.0, de nieuwste versie van ons platform, dat volledig OSGI-compliant is. Wij verwachten de groei van dit jaar in 2015 ruimschoots te overtreffen.”

WK