Redactie - 09 december 2014

Visie: De belangrijkste technologische trends voor 2015

Het jaar 2014 stond bol van in potentie zeer bepalende technologische innovaties. Zo nam Europa een koploperspositie in de markt voor zelfrijdende auto’s in en bereikten wearables — van slimme brillen tot en met smart watches — eindelijk de mainstream. Kortom: in 2014 vonden technologieën die vroeger tot het domein van sciencefiction behoorden, hun weg naar het dagelijkse leven. Deze mijlpalen wijzen niet alleen op onze onstilbare honger naar innovatie, maar ook op onze groeiende afhankelijkheid van netwerken die deze technologieën met elkaar verbinden. Nu 2014 zijn einde nadert, rest de vraag wat 2015 ons zal brengen. Hierbij mijn visie over de belangrijkste technologische trends voor 2015.

1) De opkomst van The New IP: we staan aan de vooravond van een nieuw netwerkmodel. Veranderingen binnen de ICT-sector zijn in het verleden altijd in gang gezet door de ontwikkeling van netwerken. Het is inmiddels duidelijk dat de toekomst in het teken staat van nieuwe automatiseringsmodellen, zoals mobiele technologie, cloud computing en The Internet of Things. Waar vroeger het netwerk de toon zette, geven deze modellen de aanzet tot een belangrijke netwerktransformatie. Legacy-netwerken die zijn gebaseerd op niet-open protocollen en ontwikkeld voor de ondersteuning van niet-bedrijfskritische toepassingen, moeten worden aangepast om deze nieuwe technologische trends te kunnen ondervangen. In 2015 wordt hier een serieus begin mee gemaakt dankzij de introductie van The New IP, een nieuw netwerkparadigma dat beter aansluit op de laatste ICT-ontwikkelingen. Het netwerk krijgt hierdoor een steeds opener, softwaregestuurder en gebruikersgerichter karakter.

2) Openheid stuwt SDN en NFV op in de vaart der volkeren: het afgelopen jaar hebben Software-Defined Networking (SDN) en Network Functions Virtualization (NFV) zich overtuigend gepositioneerd als de toekomst van netwerkinfrastructuren. Een aantal early adopters plukt reeds de voordelen van deze nieuwe technologieën, maar we verwachten dat SDN en NFV in 2015 pas echt voet aan de grond krijgen. Deze ontwikkeling wordt aangedreven door het groeiende momentum van open standaarden. De ICT-branche realiseert zich inmiddels dat klanten hun infrastructuurstrategie alleen op de bedrijfsvereisten kunnen afstemmen als zij de vrijheid hebben om de oplossingen uit te kiezen, die het beste in hun behoeften voorzien, zonder vastgepind te zitten aan een specifieke leverancier. Werkelijk open en interoperabele standaarden nemen in 2015 in populariteit toe naarmate steeds meer klanten kiezen voor grotere keuzevrijheid en flexibiliteit.

3) The Internet of Things zet bedrijven onder druk: In 2014 begon The Internet of Things langzaam maar zeker gestalte te krijgen en in 2015 raakt deze ontwikkeling in een stroomversnelling. Gartner voorspelt dat er in 2020 maar liefst 26 miljard verbonden apparaten in omloop zijn: van slimme horloges tot en met koelkasten en van intelligente hardlooparmbanden tot en met zelfrijdende auto’s. Dit betekent dat bedrijven een oplossing moeten vinden voor een almaar groeiend netwerk van verbonden apparaten die data genereren en opvragen. Veel van deze verbonden technologieën vinden hun weg naar publieke en bedrijfsnetwerken. Investeringen in de netwerkinfrastructuur die deze innovaties moet ondersteunen, nemen daarmee een bedrijfskritisch karakter aan.

4) De virtuele werkplek doet definitief zijn intrede: moderne werknemers zijn uiterst veeleisend. En doordat het ernaar uitziet dat de ICT-budgetten in de nabije toekomst beperkt zullen blijven, gaan bedrijven op zoek naar oplossingen die voorzien in zowel de eisen van eindgebruikers, als dat ze de productiviteit verhogen. Virtueel werken bereikt in 2015 met grote waarschijnlijkheid de mainstream. Bedrijven voelen deze druk en verlichten hem door gevirtualiseerde werkplekken te introduceren. IDC voorspelt dat 1,3 miljard mensen in 2015 telewerken met behulp van mobiele technologie. Dat komt overeen met 37,2 procent van de wereldwijde beroepsbevolking. Gevirtualiseerde werkplekken bieden werknemers een consistente werkervaring, ongeacht hun locatie of het apparaat dat ze gebruiken. Het personeel profiteert daarmee van meer vrijheid en de werkgever van verhoogde productiviteit. Deze extra flexibiliteit trekt onvermijdelijk een zware wissel op de ICT-infrastructuur. Bedrijven moeten er daarom voor zorgen dat hun netwerk de eindgebruikers deze benodigde mate van flexibiliteit en vrijheid biedt.

5) Een nieuwe privacyaanpak: In 2014 was er sprake van de nodige zorgen rond de vertrouwelijkheid van data. De toenemende populariteit van ‘Privacy first’-diensten, zoals Snapchat, Whisper en Ello, is een teken aan de wand. De groeiende publieke bewustwording op het gebied van informatiebeveiliging en privacy zet bedrijven ertoe aan om hun initiatieven op het gebied van privacy- en informatiebeveiliging aan te scherpen. Informatiediefstal en gegevenslekken zijn niet langer eenvoudige beveiligingsrisico’s, maar kunnen de merkreputatie en het bedrijfsimago enorme schade berokkenen. Dit dwingt bedrijven ertoe om veel meer aandacht te besteden aan hoe en waar zij gevoelige bedrijfsinformatie en klantgegevens opslaan. Investeringen in personeelstraining en informatievoorziening aan klanten zijn van cruciaal belang in een tijd waarin de toegang tot, en het gebruik van informatie voor elke organisatie uitgroeit tot een fundamenteel bedrijfsvraagstuk.

Rein de Jong, Sr. Regional Sales Manager Benelux van Brocade

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024