Redactie - 04 december 2014

Data-analytics vangen criminelen in Duitsland

Zonder informatie kan een agent niet handelen. Gelukkig hebben agenten inmiddels beschikking over een scala aan informatiebronnen. Dat is tegelijkertijd een probleem. De politie moet uit steeds meer gegevens bruikbare informatie vissen. Pas dan kunnen ze verbanden zien, waarmee ze boeven kunnen vangen. Ondertussen professionaliseert de onderwereld. Criminele organisaties bestaan uit steeds complexere netwerkconstructies. En die constructies vinden in een Mount Everest aan informatie, is als het zoeken naar een speld in een hooiberg. De Duitse politie in Beieren weet echter precies hoe ze die speld moeten vinden.

Misdaad in Nederland

In 2013 daalde het aantal misdrijven in Nederland naar één miljoen gevallen. Voor minister Ivo Opstelten was dat een goed bericht. Hij behaalde daarmee ruimschoots de doelstelling om 140 procent minder misdaad te hebben in vergelijking tot het aantal in 2009. Toch blijft het terugdringen van georganiseerde criminaliteit een lastige taak. Naast de uitgebreide netwerken, gebruiken ze ook vaak grote logistieke doorvoerhavens voor hun praktijken, zoals de haven van Rotterdam. Probeer maar eens drugs te vinden in de 500 containers die de haven per uur verwerkt.

De juiste informatie vinden, of eigenlijk de juiste gegevens combineren zodat er een compleet beeld van een situatie ontstaat, is dus essentieel voor goed politiewerk. Dit klinkt wellicht logisch, maar er zijn in Nederland ongeveer 64.000 politieambtenaren actief. En elke dag verzamelen zij nieuwe informatie die zij moeten verwerken. Denk aan aangiftes, arrestaties, klachten, boetes en informatie van instanties waarmee de politie samenwerkt (banken bijvoorbeeld). Daar komt de dagelijkse productie van data op het internet nog bij. Het verwerken van die informatie kost veel tijd. Bovendien moeten agenten zich flink in die data verdiepen om zinnige van onzinnige informatie te scheiden.

Wellicht kunnen de Nederlanders een voorbeeld nemen aan de Beierse politie. Zij gebruiken cloud-gebaseerde data-analysetools. Informatie wordt namelijk pas echt waardevol als je gemakkelijk verbanden kunt zien met actuele informatie. Maar niet alle informatie komt gestroomlijnd en met dezelfde snelheid binnen. Daarom gebruikt het Duitse politiekorps cloud-gebaseerde analytics-software.

Analytics-software bij de Beierse politie

Beieren is 1,7 keer zo groot als Nederland, heeft 12,5 miljoen inwoners en 41.000 agenten om hen te beschermen. Daarnaast staat de deelstaat bekend om de gunstige centrale ligging in Europa, waardoor het ook de sterkste regionale economie heeft van het land. Kortom, een interessant gebied voor (internationale) criminele activiteiten. Analytics-software was daar dus van harte welkom.

Het grote voordeel van deze software is dat het razendsnel informatie verwerkt en combineert. Daardoor kunnen agenten gemakkelijker verbanden en patronen vinden. Bovendien hebben zij real-time inzicht in die gegevens. Dat is met name handig als verschillende agenten gelijktijdig onderzoek doen naar dezelfde betrokkenen. Het helpt hen om in een korter tijdsbestek sterkere cases te bouwen. Dat bespaart geld en niet onbelangrijk: het helpt hen bij criminaliteitsbestrijding.

Meer doeleinden

Niet alleen de Nederlandse politie heeft baat bij data-analyse. Ook voor het bedrijfsleven is analytics-software interessant. Zij hebben immers eveneens te maken met veel gegevens, die op zichzelf niets zeggen, maar gecombineerd nieuwe inzichten kunnen geven. En net als de Beierse politie kunnen ze hiermee tijd en geld besparen. Zij grijpen dan wellicht geen criminelen in de kraag, maar ook een klant is een mooie vangst.

Jeffrey Raskeyn, Director General Business & Partner Ecosystems bij SAP Nederland