Wouter Hoeffnagel - 28 november 2014

Overheid vraagt EU bij te dragen aan breedbandverbindingen in buitengebied

De overheid werkt aan een investeringsfonds voor infrastructurele projecten. Het fonds moet vooral investeringen in de aanleg van breedbandverbindingen in het buitengebied mogelijk maken. Ook de Europese Unie moet gaan bijdrage aan het investeringsfonds.

Minister Dijsselbloem van Financiën en minister Kamp van Economische Zaken hebben een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd voor het fonds. De Europese Commissie en de Europese Investeringsbank maken in totaal 21 miljard euro vrij voor infrastructurele projecten. Voor iedere euro die Brussel in de projecten steekt moet 15 euro uit andere bronnen afkomstig zijn. In totaal moeten de investeringen van de EU dan ook leiden tot een investering van 300 miljard euro in infrastructuur.

Lokale overheden tegemoet komen
Dijsselbloem en Kamp willen zich met het investeringsfonds onder andere gaan richten op de aanleg van breedbandverbindingen (met een snelheid van meer dan 30 Mbps) in buitengebieden. Hiermee wil het kabinet lokale overheden tegemoet komen bij de aanleg van dit soort verbindingen. Deze aanleg financieren blijkt in de praktijk namelijk een uitdaging, aangezien investeerders weinig rendement halen op hun investeren. Abonnementskosten zijn niet voldoende om de aanlegkosten te dekken.

Breedbandverbindingen leveren naast abonnementsinkomsten ook maatschappelijk rendement op, maar hier profiteren investeerders niet van. Voor de overheid is dit echter wel interessant. Het kabinet vraag daarom een EU-subsidie van 400.000 euro aan voor de projecten. De helft van dit bedrag, 200.000 euro, moet in de periode 2015-2017 worden uitgegeven.

Smart Industry Field Labs
Naast breedbandverbindingen willen Dijsselbloem en Kamp met het investeringsfonds ook inzetten op de oprichting van tien Smart Industrie Field Labs. Deze labs bieden technologiebedrijven de mogelijkheid kansrijke ideeën te ontwikkelen. Voor dit project vraagt het kabinet bij de Europese Unie een subsidie van 90.000 euro aan.