Wouter Hoeffnagel - 27 november 2014

Amerikaanse rechter verplicht spyware-ontwikkelaar broncode te overhandigen

De Amerikaanse overheid heeft op handige wijze de broncode van nieuwe spyware in handen weten te krijgen. Een Amerikaanse rechter oordeelt dat de Deense ontwikkelaar van StealthGenie, spyware waarmee smartphones kunnen worden afgeluisterd, moet overhandigen aan de Amerikaanse overheid. Daarnaast krijgt het bedrijf een boete opgelegd van maar liefst 500.000 dollar.

Dit blijkt uit de uitspraak van de rechter, die in handen is van Ars Technica. Hammad Akbar, CEO van het Deense InvoCode, werd in september aangeklaagd door de Amerikaanse overheid. Het openbaar ministerie (OM) stelt dat InvoCode spyware verkoopt, wat illegaal is. De rechter stelt het OM nu dus in het gelijk en legt Akbar een boete op van 500.000 dollar. Daarnaast moet de man de broncode van zijn spyware overhandigen aan de Amerikaanse overheid, waardoor Amerikaanse opsporingsinstanties een nieuwe tool tot hun beschikking hebben om verdachten af te luisteren.

StealthGenie was tot september gewoon te koop. Akbar zette de software in de markt als een tool waarmee gebruikers overspelige partners kunnen controleren en betrappen. De software moet handmatig op een telefoon worden geïnstalleerd, waarna zowel telefoongesprekken als tekstberichten kunnen worden onderschept. De gebruiker van de getroffen telefoon merkt hier in de praktijk niets van.