Redactie - 24 november 2014

IBM, Microsoft, SAP, Oracle en Cisco zijn de vijf meest succesvolle ICT-bedrijven ter wereld

IBM, Microsoft, SAP, Oracle en Cisco zijn de vijf meest succesvolle ICT-bedrijven ter wereld, volgens een nieuw onderzoek van consultancybureau Strategy& zo meldt consultancy.nl De lijst van 50 best presterende ICT-organisaties bevat 15 IT-dienstverleners, waaronder adviesbureaus Atos, Accenture, Capgemini, Capita en CGI, en het Nederlandse KPN.

Voor het derde jaar op rij heeft Strategy&, het voormalige Booz & Company, zijn ‘Global Information, Communications, and Technology (ICT) 50’ onderzoek uitgebracht, waarin het de best presterende wereldwijde IT-spelers onthult. De lijst, welke verdeeld is in vier hoofdsectoren – hardware, software, IT-diensten en telecom – is gebaseerd op de prestaties binnen vier kritieke criteria: financiële prestaties, portfoliosterkte, go-to-marktvoetafdruk, en innovatie en branding.

Top 15 ICT Companies

Dit jaar was de eerste plek opnieuw voor IBM, gevolgd door Microsoft, SAP, Oracle, en Cisco. De top 10 includeert daarnaast grote namen zoals Apple, Samsung en Google. Accenture is het enige adviesbureau dat de top 15 gehaald heeft, terwijl zowel TCS (#11) en Infosys (#14) ook grote IT-adviespraktijken hebben. De top 15 toont weinig veranderingen ten opzichte van vorig jaar. Slechts twee bedrijven vertrokken uit de top 15 – Atos en Adobe – vervangen door de Amerikaanse provider EMC en offshore IT-specialist HCL. 

Financiën

Algeheel waren de 50 bedrijven die de ICT 50 van dit jaar behaalden samen goed voor 2,22 biljoen dollar aan omzet, 2 procent meer dan zij vorig jaar behaalden. In het algemeen presteren softwarebedrijven het sterkst, met een omzetstijging van 11 procent, naar 284 miljard dollar en een EBIT-marge van 22,5 procent, al is dat minder dan de marge van 25 procent die vorig jaar behaald werd. De offshore IT-dienstverleners zijn de tweede sterkste groeiers maar hun marges zijn lichtelijk gedaald, volgens Strategy& het gevolg van hun groeiende aanwezigheid in volwassen markten, de legacy IT-systemen en de hoge kostenstructuren die daarmee gepaard gaan.

WK