Redactie - 23 november 2014

Visie: Verstoppertje spelen met uw IT assets

Servers, kabels, software, licenties, printers, koeling, databases… als we u tot tien laten tellen, heeft u hier dan een overzicht van gevonden? In veel gevallen zal het antwoord hierop ontkennend zijn. Maar zelfs wanneer u wel binnen tien tellen een lijst kunt presenteren, kunnen we er dan vanuit gaan dat deze honderd procent overeenkomt met de werkelijkheid? In de praktijk blijkt namelijk dat IT assets zich makkelijker verstoppen dan u ze kunt vinden.

Van sticker naar inzicht
Het up-to-date houden van de registratie van de verschillende IT assets is verre van eenvoudig. Dit blijkt ook uit onderzoek van SPS onder 145 IT-beslissers, waarin 35 procent aangeeft de IT assets nog altijd handmatig bij te houden. Het up-to-date houden van het overzicht is dan ook voor 72 procent van de IT-beslissersde belangrijkste uitdaging. Vroeger was het gebruikelijk om ieder device dat in gebruik genomen werd te voorzien van een sticker en vervolgens op een spreadsheet de lifecycle bij te houden. Ondenkbaar in 2014, probeer maar eens een sticker op een virtueel systeem te plakken. Een werkwijze die veel IT-professionals zich amper meer kunnen voorstellen. De vraag is echter of er wel een effectieve methode voor in de plaats gekomen is. Hoeveel IT-beslissers kunnen met zekerheid zeggen dat zij weten welke IT assets er zijn, wat de actuele status van deze assets is én wat de relatie is tussen de individuele componenten? De 35 procent die het nog altijd handmatig bijhoudt, valt in ieder geval al af.

Realtime relaties
Het is opvallend dat er in de praktijk nog zoveel handmatig wordt vastgelegd. De lijsten verouderen niet alleen snel, maar het kost ook enorm veel tijd. Het up-to-date houden van de registratie van de verschillende IT assets is niet eenvoudig. In de eerste plaats is er de fysieke omgeving en daarnaast de dynamische logische omgeving, gevormd door onder andere een virtuele laag, databases en software. Om al die componenten te kunnen managen is meer nodig dan een lijstje. Om actief asset management uit te kunnen voeren en optimaal te profiteren van de voordelen, zijn realtime inzicht in de assets, de relaties en afhankelijkheden essentieel. Asset management draait namelijk niet alleen om kostenbesparing of inzicht in de aanwezige apparatuur, maar ook om het efficiënter maken van het IT-beheer en het krijgen van grip op de IT-infrastructuur.

IT asset management automatiseren
Realtime vastlegging van actuele asset-data en relaties gebeurt in een activeConfiguration Management Database (CMDB). Hierdoor wordt het mogelijk om inzicht te krijgen in de onderlinge afhankelijkheden tot op het hoogste abstractieniveau: van de fysieke laag tot aan de logische laag, IT- en business services. De active CMDB toetst constant de geregistreerde configuration items (assets) met de werkelijkheid. Het gaat dus niet om een eenmalige detectie, maar het volgen van de IT assets gedurende de gehele lifecycle. De CMDB staat rechtstreeks in verbinding met elke asset en beschikt daardoor over gedetailleerde en actuele informatie. Denk bijvoorbeeld aan informatie over de verbindingen tussen de verschillende componenten.Dit is een voorwaarde voor efficiënt IT-beheer en biedt belangrijke voordelen op het gebied van onder andere change en incident management.

Active asset management is dus meer dan het hebben van een accurate lijst. Realtime inzicht in de assets, de relaties daartussen en afhankelijkheden biedt voordelen op diverse vlakken. Of het nu gaat om een interne IT-afdeling, een service provider of een commercieel datacenter, activeasset management levert meer grip en een hogere betrouwbaarheid op. Door de hele keten bloot te leggen, komen ook de best verstopte componenten uit hun schuilplaats.

Linda Verweij is COO van SPS