Redactie - 21 november 2014

Trends voor 2015: Meer grip op de cloud, inzichten uit Big Data en ROI op IoT

Strategische netwerkinvesteringen zullen in 2015 een belangrijk aandachtspunt vormen voor slimme CIO’s, zeker in een tijd waarin bedrijven proberen om inzichten te distilleren uit Big Data, over te stappen naar de cloud en munt te slaan uit het Internet of Things (IoT). Dit blijkt uit een lijst van de belangrijkste zakelijke technologische trends voor 2015 die Verizon Enterprise Solutions heeft opgesteld. Bedrijven zullen het komende jaar eveneens overgaan tot de implementatie van technologieën die bedrijfsinnovatie bevorderen en een goede basis leggen voor toekomstige groei.

Volgens Verizon zullen de volgende trends in 2015 voor verandering gaan zorgen binnen ondernemingen en overheidsinstellingen:

1)      Zakelijk succes staat of valt met de betrouwbaarheid van netwerken en innovatie: Bedrijven zullen zich in 2015 concentreren op strategische investeringen in netwerken en ICT-systemen vanuit het besef dat hun communicatienetwerk de basis vormt voor winstgevende groei. De steeds hogere eisen die aan mobiele data-, video- en cloud-oplossingen worden gesteld maken het noodzakelijk om bedrijfsnetwerken flexibeler en beter schaalbaar te maken, zonder afbreuk te doen aan de prestatie. CIO’s moeten ervoor zorgen dat hun netwerken in staat zijn om de groeiende workloads onder te verdelen tussen verschillende datacenters naarmate er meer bedrijfsapplicaties in de cloud worden ondergebracht. De inzet van technologische innovaties op het gebied van virtualisatie, automatisering en optische netwerktechnologie (100G, 200G en LTE) voor het verbeteren van de betrouwbaarheid en efficiëntie van het netwerk zal van cruciaal belang om aan de enorme groei van de capaciteitsvraag de voldoen.

2)      Het Internet of Things (IoT) bereikt de mainstream: In 2015 zal het gebruik van technologieën en diensten, die verband houden met IoT, verder toenemen. Dit geldt met name voor ondernemingen die niet tot de early adopters behoorden. Brancheconsolidatie zal in belangrijke mate bijdragen aan een bredere toepassing van IoT, zeker nu marktpartijen strategische samenwerkingsverbanden aangaan voor het definiëren van standaarden binnen de waardeketen. Verbeterde tools voor cloud computing, Big Data en analytics zullen in combinatie met aangescherpte IoT-beveiliging de aanzet geven tot een vereenvoudiging van de tot nu toe complexe Machine-to-Machine (M2M)-communicatie. Deze ontwikkelingen zullen het vertrouwen van gebruikers vergroten en leiden tot nieuwe businessmodellen, verbeterde resultaten (bijvoorbeeld op het gebied van de klantenervaring) en een duidelijker meetbare ROI.

3)      Voorspellende analytische programma’s zullen inzicht bieden in Big Data: De verbeterde mogelijkheden om data te verzamelen en interpreteren zullen resulteren in verbeterde bedrijfsprestaties en van invloed zijn op de manier waarop we handelen en leven. Het inzetten van Big Data om unieke inzichten op te doen in de manier waarop producten en diensten worden gebruikt en gewaardeerd, zal in 2015 een topprioriteit vormen van directieleden. Bedrijven die geavanceerde en voorspellende analytische programma’s integreren in hun verbonden infrastructuur zullen in een uitmuntende positie verkeren om de operationele efficiëntie te verbeteren, nieuwe omzetstromen te creëren en klanten effectiever te bedienen in de huidige data-economie.

4)      ICT-afdelingen krijgen de regie over de cloud in handen: Zakelijke ICT-afdelingen zullen in 2015 de controle krijgen over cloud-implementaties. Ze zullen optreden als intermediair voor cloud-diensten, technologische specificaties opstellen en zorg dragen voor het beheer van de uiteenlopende technologieën en dienstverleners. Ze zullen cloud-oplossingen op maat ontwikkelen ter ondersteuning van belangrijke bedrijfsdoelstellingen, zoals een verbeterde interactie met klanten, transformatie van bedrijfsprocessen en technologische compliance. Discussies rond het gebruik van publieke versus private clouds, het aantal virtuele machines enzovoort zullen naar de achtergrond verschuiven. De focus zal komen te liggen op de ontwikkeling van cloud-oplossingen die een antwoord bieden op specifieke bedrijfsbehoeften, waarbij de technologische configuratie van nevengeschikt belang is. Deze strategische inzet van cloud-diensten zal worden aangestuurd door de CIO en zal het mogelijk maken om bedrijfskritische workloads op grotere schaal naar de cloud te verplaatsen.

5)      Het gevecht tegen cybercriminaliteit verandert: De toename van mobiele apparatuur, M2M-verbindingen, het steeds complexere bedreigingslandschap en wijdvertakte ICT-omgevingen zullen de netwerkbeveiliging er in 2015 een stuk complexer op maken. Een integrale, meervoudig gelaagde beveiligingsstrategie zal daarom onmisbaar zijn voor het minimaliseren van de risico’s en het waarborgen van betrouwbare verbindingen tussen apparaten, netwerken, mensen en systemen. Nog belangrijker is de toepassing van een proactieve strategie voor risicobeheer op basis van snelle en efficiënte detectie van cybercriminele activiteit met behulp van geavanceerde Big Data-analyses. Dit zal het komende jaar bepalend zijn voor het succes van bedrijven met het veiligstellen van hun gegevens.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024