Redactie - 25 oktober 2014

Big Data helpt bij bepalen actieradius elektrische auto

Bij elektrische auto’s kan het nog al eens lastig zijn om nauwkeurig te bepalen hoe ver er nog gereden kan worden totdat de accu leeg is, terwijl deze informatie juist belangrijker is, vanwege de doorgaans kleine actieradius per lading. De Big Data-aanpak van de universiteit van North Carolina kan deze inschatting veel nauwkeuriger maken.

Bij het bepalen van de actieradius spelen een aantal factoren een rol. Zoals de weersomstandigheden, de conditie van de weg en de omgeving. Bij elektrische auto's komt daar nog eens de conditie van de accu bij kijken, evenals een aantal specifieke karakteristieken van het betreffende voertuig.

Een nauwkeurige inschatting is bij elektrische auto's nog belangrijker dan bij auto's die fossiele brandstoffen kunnen verbruiken, omdat hun actieradius doorgaans beperkt is tot 300 of maximaal 400 kilometer voordat de accu opnieuw aan de stroomkabel moet.

Meer factoren
De huidige actieradiusvoorspelling is meestal gebaseerd op de gemiddelde prestatie van de auto over de laatste 10 tot 50 kilometer. De onderzoekers van de Universiteit van North Carolina proberen juist de berekeningen te baseren op de verbruikscijfers van de kilometers die nog voor de boeg liggen. Hiervoor hebben zij een algoritme ontwikkeld dat informatie bevat uit een groot aantal bronnen.

Nauwkeuriger
De bestuurder tikt de bestemming in en het systeem gaat aan het rekenen op basis van onder meer historische gegevens van wegdelen tussen vertrek en aankomst, daarnaast komen de karakteristieken van de auto zelf aan bod. Onderzoeksleider Mo-Yuen Chow verkondigt dat op deze manier in 95 procent van de testritten een inschatting met nauwkeurigheid binnen enkele kilometers worden gemaakt.

Afstand-vrees
Chow ziet zijn technologie, waarvan de basis al in 2012 werd gepatenteerd, als een manier om mensen over de 'afstand-vrees' voor elektrische auto’s heen te helpen. Hij presenteert de vindingen van zijn groep komende week op een IEEE-conferentie in Dallas.