Redactie - 22 oktober 2014

Apple: iCloud-servers niet getroffen door hackers

Naar verluid zijn iCloud-accounts gehackt door de Chinese overheid, nonsens beweert Apple. De servers van iCloud zijn aangevallen maar niet binnengedrongen, zo meldt de Amerikaanse techgigant.

Zo is omschreven in algemene termen op een nieuwe beveiligingspagina. Dit hoeft echter niet te betekenen dat er geen gegevens onderschept kunnen zijn, voor een zogenoemde man-in-the-middle-aanval is het namelijk niet nodig om de server van de site of de computer van de gebruiker binnen te dringen. Apple verkondigt dat het zich bewust is van “regelmatige georganiseerde aanvallen” op zijn systemen, meestal met het doel om gebruikersinformatie te verkrijgen. 

Prioriteit
Apple claimt de aanvallen hoog op te nemen, maar weet te melden dat de pogingen geen impact hebben op de servers van iCloud, en iCloud-login op Macs en iOS-apparaten.

Belang veiligheidscertificaten
Verder verwijst Apple naar het belang van veiligheidscertificaten in browsers. Op de nieuwe beveiligingspagina legt Apple uit hoe gebruikers de betrouwbaarheid van iCloud-loginpagina’s kunnen controleren. Er is uitleg voor gebruikers van Safari, Chrome en Firefox, de drie populairste browsers voor de Mac. Uitleg voor gebruikers van Windows of iOS ontbreekt nog.

Gisteren nog meldde Great Fire, een organisatie die censuur door de Chinese overheid monitort, dat de Chinese overheid gegevens van iCloud-gebruikers zou onderscheppen.