Redactie - 20 oktober 2014

IBM staat op punt om chipdivisie aan Globalfoundries te verkopen

IBM maakt bekend dat het Globalfoundries 1,5 miljard dollar (omgerekend 1,18 miljard euro) betaalt voor het overnemen van zijn verlieslijdende chipdivisie. Globalfoundries zal dan Power-chips voor IBM gaan produceren en kan tevens over het intellectueel eigendom beschikken.

IBM betaalt de 1,5 miljard dollar verspreid over een periode van drie jaar en het concern krijgt ook voor 200 miljoen dollar aan assets in handen, wat inhoudt dat de overeenkomst een bedrag van 1, 3 miljoen dollar, of 1 miljard euro, behelst. Verder is er afgesproken dat er tien jaar intensief samengewerkt wordt, in deze samenwerking verzorgt Globalfoundries de levering van chips voor de IBM-systemen en de chipfabrikant verkrijgt bovendien toegang tot de technologie en kennis van IBM.

Zo beweert althans Forbes, na een mededeling van IBM dat er maandag een grote zakelijke aankondiging op komst is. IBM en Globalfoundries hebben al een eerdere samenwerking lopen en de gesprekken over een overname zouden al langer gaande zijn. Volgens geruchten werd er al eerder een bedrag van 1 miljard dollar van de tafel geveegd door Globalfoundries.