Wouter Hoeffnagel - 10 oktober 2014

OM past omschrijving van 'hacker' aan om niet iedere hacker te criminaliseren

Wie het heeft over hackers kan het over verschillende soorten hackers hebben: criminele hackers of niet-criminele hackers. Het Openbaar Ministerie gaat de omschrijving van het begrip 'hacker' op zijn website aanpassen na klachten uit de hackers-community. Het OM zou namelijk iedere hacker met zijn omschrijving criminaliseren.

Hackers zijn zeker niet altijd crimineel. Hackers kunnen immers ook helpen beveiligingsgaten op te sporen en bedrijven inlichten over het aangetroffen probleem, zonder hier misbruik van te maken. In dit geval helpen hackers juist de IT-beveiliging te verbeteren. Hiervoor bestaan onder andere responsible disclosure-beleids, die uiteenzetten op welke wijze hackers beveiligingsgaten op veilige wijze bij het getroffen bedrijf kunnen melden.

Meervoudige betekenis
"Als voorlichting wordt gegeven, sluit het OM zoveel mogelijk aan bij het taalgebruik en de terminologie zoals die in de maatschappij gangbaar zijn. De term 'hacker' heeft daarin een meervoudige betekenis. Enerzijds wordt daarmee gedoeld op de in technologie geïnteresseerde hobbyist of professional die actief de grenzen van de techniek op zoekt of die zich heeft gespecialiseerd in het testen van de beveiliging van computersystemen en -netwerken. Anderzijds wordt de term ook gebruikt voor individuen die zich in strafrechtelijke zin schuldig maken aan (in het bijzonder) computervredebreuk", schrijft Opstelten in een brief aan de kamer.

Opstelten is van mening dat het begrip 'hacker' op dit moment al duidelijk wordt beschreven, zeker als deze wordt gebruikt bij voorlichting over concrete opsporingsverzoeken. In sommige gevallen ontbreekt deze context, wat voor het OM aanleiding is te spreken van 'criminele hackers' of 'criminelen'. Desondanks geeft Opstelten gehoor aan de klachten uit de hackers-community en belooft de omschrijving van het begrip 'hacker' aan te passen. Het OM gaat een disclaimer op zijn website plaatsen waarin wordt aangegeven welke betekenis met het begrip 'hacker' wordt bedoeld.

'Niet iedere hacker is crimineel'
Daarnaast benadrukt Opstelten in de brief dat het OM niet iedere hacker als crimineel ziet. Het OM erkent volgens de minister de meervoudige betekenis van de term en is zich bewust met de meerwaarde die hackers leveren bij het verhogen van de digitale veiligheid in Nederland. Het OM zou dan ook regelmatig in gesprek gaan met hackers.