Wouter Hoeffnagel - 03 oktober 2014

Onafhankelijk onderzoek naar fraude rond overheidsaanbestedingen

Het ministerie van Veiligheid en Justitie kondigt een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke fraude bij overheidsaanbestedingen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Externe medewerkers die voor de overheid werken zijn gebonden aan geheimhouding en moeten een geheimhoudingsverklaring tekenen. Desondanks kwam onlangs in een uitzending van Zembla aan het licht dat een inlichtingenofficier in 2009 vanuit Kamp Holland in het Afghaanse Uruzgan vertrouwelijke informatie over de ICT-systemen van Defensie heeft doorgestuurd naar zijn werkgever Ordina.

Toestemming van overste
Ordina liet in een reactie weten dat de majoor, die bij Ordina als consultant actief is, toestemming zou hebben gehad over een overste om de informatie door te sturen naar het bedrijf. Het ministerie van Defensie ontkent dit en heeft aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee. De inlichtingenofficier zou zijn geheimhoudingsplicht hebben geschonden door informatie door te spelen naar een externe partij.

Ministerie van Defensie Hennis-Plasschaert schrijft in een brief aan de Tweede Kamer te willen onderzoeken welke algemene lessen Defensie uit de zaak kan trekken. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de betrokkenheid bij aanbestedingen van medewerkers die banden hebben met leveranciers. De minister vraagt daarom de ACM onderzoek te doen naar het incident. Zembla heeft e-mailverkeer tussen de inlichtingenofficier en zijn werkgever overhandigd aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten. Deze e-mails zijn inmiddels in handen van de ACM.

Ordina: 'Geen onregelmatigheden'
Ordina heeft overigens bekend gemaakt bij aanbestedingen zelf geen onregelmatigheden te zien. Het bedrijf heeft in juni en juli 2014 een intern onderzoek laten uitvoeren door advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek naar mogelijke onregelmatigheden bij een tweetal aanbestedingsprocedures bij de overheid. De volledige verklaring van Ordina is hier te vinden.