Wouter Hoeffnagel - 02 oktober 2014

76% van de IT-beslissers zet vraagtekens bij de beveiliging van clouddiensten

Databeveiliging en het vertrouwen in cloudgebaseerde diensten zijn een snelgroeiende zorg voor IT-beslissers binnen grote organisaties. 70% van de beslissers geeft aan gebruik te maken van cloudopslag en webapplicaties. Desondanks is hun vertrouwen in de beveiliging van de cloud nog nooit zo laag geweest.

Dit blijkt uit onderzoek van BT. Driekwart van de IT-beslissers (76%) ziet beveiliging als de grootste zorg bij het gebruik van cloudgebaseerde diensten. 49% van de respondenten geeft aan ‘erg of extreem bezorgd’ te zijn over de veiligheidsimplicaties van deze diensten. Dit is een toename van 10% ten opzichte van 2012. Met het oog op de zorgen over beveiliging van de cloud is het opvallend dat maar liefst 50% van de respondenten aangeeft gebruik te maken van consumentgerichte clouddiensten in plaats van zakelijke clouddiensten.

'Zakelijke diensten zijn te duur'
48% van de respondenten geeft aan voor consumentgerichte clouddiensten te kiezen in plaats van zakelijke clouddiensten aangezien zakelijke clouddiensten en -applicaties te duur zijn. 44% stelt daarnaast dat cloudapplicaties en clouddiensten voor consumenten even effectief zijn als diensten voor zakelijke gebruikers. Beveiliging wordt hierbij duidelijk buiten beschouwing gelaten.

Ruim de helft van de ondervraagde IT-beslissers (54%) vindt het daarnaast lastig een derde partij te vertrouwen. 41% van de respondenten denkt dat alle clouddiensten van nature onveilig zijn. 26% heeft wel eens met een datalek te maken gehad waarbij de cloudprovider deels schuldig was.

Interessante paradox
Mark Hughes, CEO BT Security: “De wereldwijde adoptie van clouddiensten is snel toegenomen. Organisaties willen gebruik maken de vele voordelen – zoals schaalbaarheid, snelle implementatie en het overal hebben van netwerktoegang – die deze diensten kunnen bieden. Het onderzoek heeft een interessante paradox blootgesteld; enerzijds zijn beslissers bezorgd over de gevolgen voor de veiligheid van het gebruik van publieke clouddiensten, anderzijds lijken hun aankoopbeslissingen te worden gedreven door korte termijn kostenpercepties.”

“We sporen deze beslissers aan om rekening te houden met eventuele reputatieschade en de impact op hun merk na een beveiligingsinbreuk. Zakelijke cloudapplicaties en -diensten zijn ontworpen om bedrijven de mogelijkheden van de cloud optimaal te laten benutten, terwijl ze tegelijkertijd beveiligingsrisico’s sterk verminderen. Zo biedt ons eigen BT Cloud Compute portfolio bijvoorbeeld beveiliging van cloudopslag en zorgt ons BT Assure portfolio voor sterke cloudgebaseerde beveiliging en risicomanagement, wat uiteindelijk kan leiden tot aanzienlijke besparingen.”

Grondige risicoanalyse
“Ik adviseer organisaties eerst een grondige risicoanalyse uit te voeren voordat er een consumentgerichte clouddienst wordt gekozen. Iedere organisatie heeft andere eisen wat betreft beveiliging die meegenomen moeten worden bij het vergelijken van aankoopbeslissingen. Onze beveiligingsspecialisten kunnen deze organisaties helpen om de juiste beoordeling te maken en tot de optimale oplossing te komen om de risico’s te beperken en een goede prestatie te leveren, wat hun behoeften ook mogen zijn.”