Wouter Hoeffnagel - 02 oktober 2014

Amerikaanse minister van Justitie roept techbedrijven op backdoors in te bouwen in producten

NSA-klokkenluider Edward Snowden toonde met zijn onthullingen aan dat allerlei grote IT-bedrijven backdoors in hun producten aanbrachten om overheden tevreden te houden. de mogelijk te bieden informatie over gebruikers te verzamelen. Backdoors zijn achterdeuren waarmee bijvoorbeeld opsporingsdiensten informatie over verdachten kunnen verzamelen. Dit leidde tot veel onrust onder burgers en bedrijven. Desondanks roept de Amerikaanse minister van Justitie Eric Holder techbedrijven op deze backdoors in hun producten te blijven bouwen.

"Het is mogelijk opsporingsdiensten hun werk te laten doen en gelijktijdig de persoonlijke privacy te bewaken", zei de minister volgens The Washington Post op een conferentie. "Indien een kind in gevaar is moeten opsporingsdiensten iedere juridische maatregel kunnen nemen om dit kind zowel op te sporen als veilig te stellen en kindermisbruikers te stoppen."

Toestemming van rechter
Backdoors spelen volgens Holder een belangrijke rol in onderzoeken naar bijvoorbeeld ontvoeringen en verkrachting. De minister benadrukt dat opsporingsdiensten backdoors niet zo maar kunnen gebruiken en altijd toestemming nodig hebben van een rechter.

De oproep van Holder volgt kort op een waarschuwing van de FBI voor de encryptie die Google en Android voortaan standaard aanzetten in respectievelijk Android L en iOS 8. Android- en iOS-gebruikers hebben al langer de mogelijkheid hun bestanden te versleutelen. Gebruikers moeten deze feature echter handmatig inschakelen, waardoor maar weinig gebruikers hun data daadwerkelijk versleuteling. Google en Android hebben aangekondigd in Android L en iOS 8 de encryptie standaard in te gaan schakelen, waardoor naar verwachting aanzienlijk meer gebruikers de beveiligingsmaatregel gaan gebruiken.

'Onbegrijpelijk'
Dit is goed nieuws voor bedrijven, aangezien data op mobiele apparaten van werknemers voortaan standaard wordt versleuteld. James Comey, directeur van FBI, waarschuwde echter voor het gevaar van de maatregel. Voor Amerikaanse opsporingsdiensten wordt het namelijk een stuk lastiger data van de mobiele apparaten uit te lezen voor onderzoek. Ook Comey noemde een ontvoering als voorbeeld, die met het oog op de veiligheid van gijzelaars zo snel mogelijk moet kunnen worden beëindigd. Comey noemde het dan ook onbegrijpelijk dat techbedrijven zichzelf niet langer de mogelijkheid willen geven toegang te verkrijgen tot een smartphone of tablet van een gebruiker.