Wouter Hoeffnagel - 01 oktober 2014

Regionaal kennis- en innovatiecentrum voor big data in Alkmaar gelanceerd

De Vrije Universiteit Amsterdam, gemeente Alkmaar en De TelefoonCentrale lanceren gezamenlijk een regionaal kennis- en innovatiecentrum voor big data en data science in Alkmaar. Het centrum wordt onderdeel van het regionale programma Kennisregio Alkmaar. Het kennis- en innovatiecentrum start een onderzoeksprogramma naar big data.

Het regionale kennis- en innovatiecentrum is een samenwerking tussen de overheid, het bedrijfsleven, de wetenschap en onderwijssector. Big data is nauw gerelateerd aan ‘data science’, het vakgebied dat zich bezighoudt met de vraag hoe de continu groeiende hoeveelheden data kunnen worden omgezet in bruikbare kennis. Big Data maakt het mogelijk om grote hoeveelheden data te analyseren met analysetools om nieuwe inzichten te verkrijgen.

Hoog op managementagenda
Big data staat hoog op de managementagenda, zowel van bedrijven als overheden. Big data wordt zelfs gezien als een nieuwe technologische revolutie waarvan de invloed vergelijkbaar is met die van het internet. Big data kan breed worden toegepast, variërend van vraagstukken in de gezondheidszorg, verkeers- en energieplanning, logistiek tot en met consumentenmarketing. Vrijwel geen enkel beleidsdomein wordt niet direct of indirect beïnvloed door de inzichten die kunnen worden verkregen uit de enorme hoeveelheden data die vandaag de dag beschikbaar is.

“Data science wordt een belangrijk speerpunt om de economische bedrijvigheid en werkgelegenheid in onze gemeente en de regio Noord-Holland Noord te stimuleren. Het is een geweldige ontwikkeling dat datawetenschappers aan de slag gaan met de gemeente Alkmaar en het regionale bedrijfsleven. Ik kijk uit naar de resultaten”, zegt wethouder Mirjam Hamberg van de gemeente Alkmaar.